Актуални Новини, Новини

МЛАДАТА ПОЕТЕСА ОТ БЕРКОВИЦА АНА-МАРИЯ ГЕРАСИМОВА ПРЕДСТАВИ ВТОРАТА СИ СТИХОСБИРКА

„Целуната от Бог“ – така я наричат нейните почитатели, приятели и роднини. Това е Ана-Мария Герасимова от Берковица, 21-годишна обаятелна млада дама, която пише, пее и рисува. На 7 септември 2020 г. тя представи своята втора стихосбирка „Без граници, маски и други затвори“. Домакин на проявата, която бе част от програмата за празника на града, бе градската художествена галерия „Отец Паисий“ – Берковица. Корицата на книгата е авторска, дизайнер е Галя Петрова, илюстрациите са дело на нейният чичо Валентин Герасимов, а редактор е Митко Новков. Случайност или не, заглавие и текстове, в красив синхрон със специално създадените илюстрации за тази книга, докосват най-съкровени мисли и емоции у читателя.

Ана-Мария Герасимова е млад човек, с жив и борбен дух, проницателен поглед се крие зад ослепителна усмивка и нежна душа. Изпълнена с творческа енергия, неподправен чар, изразена емоция в думи, минават през читателите и покоряват. С истинност, болка и надежда. Дали усмивката е маска или маската крие усмивка?

Ана-Мария разказа за своя творчески път, за хората, които я подкрепят и насърчават, за хората, които първи са я докоснали до изкуството. Нейните първи стъпки в музиката са на 4-годишна възраст, а нейният първи учител е г-жа Ирина Николаевна. От малка изкуството е неизменна част от нейния живот, част от самата нея. В свободното си време рисува върху текстил и платна, свири в рок банда, а през 2018 г. издава и дебютната си стихосбирка „Пияните мисли на една трезва глава“. Тя споделя, че се вдъхновява от всичко – от слънчевите лъчи до възрастните хора в трамвая, от всички случки, на които е свидетел в ежедневието, и че животът й поднася толкова много поводи за размисъл – човек само трябва да си отвори очите!

В приятелски разговор и прочит на любими стихове от новата книга премина неусетно събитието. Всеки, докоснал се до това лъчезарно дете на природата, сподели впечатленията и възхищението си от нея.

Младата поетеса докосна сърцата и душите на всички присъстващи със своето обаяние, усмивка и очарователно излъчване. Тя развълнува всички нейни гости и с изпълненията си в дует с поета – музикант Боби Мирчев.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Берковица Димитранка Каменова и зам. – кметът на Община Берковица Спаска Георгиева. С много вълнение и топли чувства г-жа Каменова поздрави младото момиче за всички нейни творчески успехи, като й пожела достигане на още по-високи върхове!

Скъпа Ана-Мария,

Пожелаваме ти здраве, успешни начинания и сбъднати мечти.

Слънце нека грее във твоите очи,

усмивка на лицето твое нека да цъфти.

Щастието да бъде винаги до теб.

Успехът да те следва и води те напред.

„Поезията на Ана-Мария е фонтан от любов, от надежда, от търсе­не, намиране, отново разбъркване и прекрачване с още едно квадратче към сърцето. И така, докато пъзелът не се нареди. Сякаш приел форма от редовете й той ухае на жасмин, усмихва се, плаче, вярва в доброто и остава винаги по някой ред недописан. Фразата й е бърза, модерна, на­късана, но и напевна. Носи заряда на нова, но и отдавна позната мисъл. Да се потопим в нейния свят е като да знаем вече всичко за него, но и да разберем още нещо за себе си. Да сме завинаги млади и заедно с нея да танцуваме без граници, маски и други затвори.“

Йоана Мирчева

watermarked-DSC01705watermarked-DSC01685