Актуални Новини

МЛАДИ ТАЛАНТИ ОТ БЕРКОВИЦА И МОНТАНА ЗАВЪРШИХА ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ПО ПЕЕНЕ

Bozhidara-Sergeeva-GadulkaСолисти на певческа група „Пъстренец Jr.“ – Монтана, и НЧ „Иван Вазов 1872“ – Берковица, взеха участие в Лятно училище по народно пеене, съобщиха организаторите от Общински младежки дом – Монтана. Преподавател в лятното училище е проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а децата са се обучавали в читалище „Васил Левски 1861“ – Карлово, заедно със свои връстници от Берковица, Асеновград, Пловдив, Харманли и Париж. Това е осмото издание на Лятното училище, чиито най-малък участник е 7-годишната Божидара 20953568_1484313848319987_1140804881980581285_nРангелова, ученичка на Лариса Симова от читалището в Берковица. Община Берковица има още един участник и това е Анелия Каменова от Берковица, която  за пръв път участва в майсторския клас по народно пеене. От Париж за училището пристигна и 10-годишната Лина Топалова за участие в класа на проф. Станилова.

Лятното училище по народно пеене е инициирано и се организира от Асен Асенов – музикален педагог и директор на Младежкия дом в Монтана. В първите му издания участваха предимно негови възпитаници от певческа група „Пъстренец Jr.” и то се провеждаше във Вършец, обясниха от Младежкия дом. След първите издания към училището е имало висок интерес на деца от различни населени места и затова организаторите са решили да правят занятията на места, близки до преобладаващата част от групата. Карлово е избрано тази година и заради 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. Между учебните часове малките певци посетиха къщите-музей на Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други забележителности в Карлово, Калофер и Сопот.

Финалът на обучението тази година беше с концерт в с. Климент, по покана на кмета Мано Манов. Учениците изпълниха пенси от различни фолклорни области.

„Лятното училище по народно пеене е своеобразно съпътстващо събитие на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, който се провежда от десетилетие в Монтана. Потребността от допълнително обучение под вещото ръководство на преподавател от ранга на проф. Станилова, роди идеята за този майсторски клас. Фактът, че певците, участвали веднъж в него, продължават да се включват многократно и част от тях продължават обучението си в музикални училища и в АМТИИ – Пловдив, е най-добрият атестат за ползата от тази форма на обучение.“ – коментира ръководителят Асен Асенов.

Източник: http://konkurent.bg