Актуални Новини, Новини

Музеен комплекс – Берковица отчете своята дейност за 2016

Музеен комплекс – Берковица (МКБ) отчете своята дейност за 2016 година. Комплексът включва Етнографския музей, Къща-музей „Иван Вазов” и Художествена галерия „Отец Паисий”. През изминалата година залите на обектите към Музеен комплекс – Берковица са посетени от общо 6803 души, каза директорът Ивайло Пешков. Посетителите са се увеличили в сравнение с предходната година. Приходите от входни  такси са  5 180 лв.

Музейните работници са подготвили за печат Каталог на килимите в Етнографски музей. Заснети и описани са наличните експонати и информацията за тях. Направена е предпечатна подготовка и за издаването на юбилейна дипляна за 60-годишнината от създаването на Къща-музей „Иван Вазов”.

Представители на МКБ са участвали в националната конференция „Доброволците в българските музеи” с доклад на тема „Милан Миланов-първият доброволец”.

По програма „Клио” са извършени строително-ремонтни дейности в Къща-музей „Иван Вазов”, възстановена е изцяло бившата железарска работилница в двора на Етнографския музей, която е превърната в зала за временни изложби и вече е място за много инициативи.

Очертава се активна 2017 г.  Ще  продължат научните изследвания, свързани с берковските килими, за създаването на каталога за тях. В помощ на музейните работници са привлечени етнологът и фолклорист Лозинка Йорданова и д-р Анита Комитска.

Очаква се и отбелязването на 60-годишнината от създаването на Къща-музей „Иван Вазов” през месец юни и Вазовите дни- от 3-ти до 9-ти юли.

Няколко пленера и изложби допълват дейността за тази година, отбелязване на Международния ден на музеите, а от 23 – 28 октомври ще се проведат Радичковите дни.

Музейният комплекс е амбициран по-активно да популяризира музейните обекти и културно-историческото наследство на града чрез участие на берковски музейни експонати в различни изложби в страната и организиране на гостуващи изложби.