Актуални Новини, Новини

МУЗЕЙНАТА РЕВОЛЮЦИЯ НА СЕВЕРОЗАПАДА

Милан Миланов – Революцията

На 16.05.2024 г. беше официално открита първата мобилна изложба на Музеен комплекс – Берковица, посветена на Милан Миланов – Революцията, с което екипът на комплекса отбеляза Международния ден на музеите. Мероприятието е част от Културния календар на Община Берковица за 2024 г.

Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от рождението на Милан Миланов. Тя е разположена на 17 вертикални винилови табла и е отпечата с финансовата подкрепа на Община Берковица.

Безспорен е приносът на Милан Миланов към развитието и популяризирането на културно-историческото наследство не само на Берковица, но и на целия Северозападен край, за което приживе е награден с най-голямото държавно отличие – орден I степен „Кирил и Методий“. Той посвети целия си живот на историческото минало на нашия край с една единствена цел: да познаваме и да помним историята си, да се гордеем с нея и да отдаваме почит към делата на всички онези знайни и незнайни личности, благодарение, на които нашият Северозапад има и до днес – читалища, библиотеки, музеи и галерии, църкви и манастири и др.

Официални лица на събитието бяха Зам. кметовете на Община Берковица – г-жа Спаска Георгиева и г-н Емил Тодоров, г-жа Петя Генова – Председател на НЧ „Иван Вазов 1872” гр. Берковица, г-жа Анелия Якимова – Директор на ДГ „Звънче” гр. Берковица, а специални гости бяха г-жа Цецка Бончина – автор на книгата „Милан Революцията” и синът му г-н Василий Миланов.
В мероприятието взеха участие децата от група „Калинка” към ДГ „Звънче” гр. Берковица, с ръководители г-жа Кирилка Костова и г-жа Десислава Любомирова. Те изпълниха песента „Аз съм българче”, стихотворението „На Берковица”, с автор Борислав Мирчев и танц по мелодията на песента „Рипни, Калинке”.
Екипът на Музеен комплекс – Берковица благодари на прекрасните деца и техните ръководители за участието, както и за оригиналния подарък, който поднесоха.
Фондовете на Етнографски музей – Берковица и Къща музей „Иван Вазов” бяха обогатени с различни архивни материали, за което г-жа Венка Георгиева, г-н Василий Миланов и г-н Никола Василев от гр. Берковица получиха Свидетелства за дарение.
Фотодокументалната изложба ще остане в изложбената зала на Етнографския музей до края на м. май.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!