Актуални Новини

НАГРАДА ЗА КОМПОЗИТОР ОТ БЕРКОВИЦА

Камен Пунчев и Васил Бележков са победителите в Четвъртия конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър – Монтана 2015. Композиторът Камен Пунчев е от Берковица. Той работи като преподавател по музика в СОУ „Иван Вазов“ – Вършец. Създател и диригент е на успешната вокална формация JOY. Неговият марш “Планинец” бе оценен от журито с 89 точки от 90 възможни.

Васил Бележков впечатли комисията с “Димчева ръченица”. Той е популярен като китарист на група “Епизод”, композитор, аранжор и музикален педагог. Въпреки че е само на 31 г., е завоювал отличия в много престижни конкурси.

 

Втора награда в категория „Марш” печелят “Под флага на Родината” от Орлин Бебенов и “Фестивален марш” от Юлиян Слабаков. Композиторът Орлин Бебенов е доктор на музикалните науки, с богата творческа биография. Той е служил в Гвардейския духов оркестър, по-късно завършил оперно пеене Той работи в Бидгошч – Полша. Юлиян Слабаков е сред редовните участници в конкурса. Той е изявен композитор, чиито произведения са изпълнявани в много европейски страни, САЩ, Австралия, Япония и Китай.

 

На трето място са класирани творбите на майор Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, и на 33-годишният Ивайло Цвятков от Горна Оряховица.

 

В категория „Хоро” втората награда спечели Христофор Раданов. Известният кларинетист, композитор и диригент от две десетилетия е ръководител на Oркестъра за народна музика на БНР. Композирал е детска, джаз, камерна музика. Той се представи със Стефанино хоро (дайчово хоро).

 

Трета награда си поделят Ангел Добрев и Елисавета Иванова. Ангел Добрев е изпълнител в Оркестъра за народна музика при БНТ и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”. Елисавета Иванова за трети път печели награда от конкурса. Според комисията нейното хоро “На Цветница” е подходящо за изпълнение от младежки оркестър.

 

Творбите оцени комисия с председател проф. д-р Жорж Бонев – композитор, преподавател по хармония в Националната музикална академия, член на ръководството на Съюза на българските композитори. Заедно с него работиха Стефан Илиев – композитор и педагог, и Елиянка Михайлова – диригент, и.д. директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ и гл. експерт по музика в Министерство на културата.

 

Комисиятата оцени произведенията въз основа на следните критерии: степен на оригиналност; професионално ниво на изложение; степен на присъствие на фолклорен елемент (за хоро) и степен на оригиналност в оркестрацията (за марш).

 

Отличените произведения ще бъдат включени в репертоара на формациите, участващи в ХV международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев” през май 2015 г.