Актуални Новини

НАГРАДА ЗА НЧ “РАЗВИТИЕ-1927“ – БОРОВЦИ

1Община Берковица бе представена на Националния фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце” от АИФ „БОРОВЧАНИ” при НЧ ”Развитие-1927” с. Боровци, които представиха най-новия си обичай – „ГЕРГЬОВДЕН ПО БОРОВСКИ” и грабнаха II-ра награда.

За пета поредна година до Петропавловския  манастир, гр. Лясковец, област  Велико Търново от 6 до 8 май се проведе  „Националният събор на овцевъдите“ , който   се превърна в едно от любимите и дългоочаквани събития в региона и се утвърди като най-мащабният в Северна България. Преди пет години съборът е бил разположен на площ от 40- 50 декара и е събирал около 60 000 души. През 2015 година теренът надхвърляше 100 декара, а посетителите бяха над 160 000. 241 са били изложителите, а животните повече от 800, а тази година атрактивното събитие бе посетено от над 180 000 гости. Отново част от програмата е Националният фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”, който  даде поле за изява на много таланти от близо и далеч. Силно бе и  международното присъствие на събора-  над 20 държави.

Организатори на Събора са Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“, Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България.

Мястото на провеждане е избрано неслучайно, тъй като Велико Търново е своеобразен център на страната и е удобна дестинация от всички краища на България.