Актуални Новини, Новини

НАГРАДИХА ДЕЯТЕЛИ ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА ЧИТАЛИЩНОТО ДЕЛО

НАГРАДИХА ДЕЯТЕЛИ ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА ЧИТАЛИЩНОТО ДЕЛО

Вече 150 години НЧ „Иван Вазов – 1872“ е духовното огнище на Берковица. Емблема и символ на любовта на берковчани към културата и знанието. 150 години от онзи паметен ден, когато будни наши съграждани се събират в църквата „Рождество Богородично“ и решават да създадат читалище. Избраното име е “Бъдущност”. В началото то се е помещавало в църквата „Рождество Богородично, след това в църквата “Свети Николай Чудотворец” и в последствие в помещения в хотел „Сан Стефано“ в центъра на града. През 1930 година окончателно е завършена първата собствена читалищна сграда – днес в нея се помещава Детски център „Камбанка“. По-старите берковчани я познават като Старото кино, защото кинопрограмата е била изключително богата. От 1950 година носи името на народния поет Иван Вазов.
150-годишният юбилей на НЧ „Иван Вазов – 1872” бе прекрасен повод за награждаването на заслужили читалищни деятели.
Плакети за изключителен принос в развитието на читалищното дело бяха връчени от Димитранка Каменова – Кмет на Община Берковица, Горан Атанасов – Председател на комисията по Култура и образование към Общински съвет – Берковица и Надя Тимчева – Председател на читалищното настоятелство на НЧ „Иван Вазов – 1872“, Берковица.
Отличията и признание за активна читалищна дейност получиха: РУМЯН ГОРКОВ – дългогодишен председател на настоятелството на НЧ „Иван Вазов – 1872“ и музикант в духовата музика, НИКОЛА ВАСИЛЕВ – дългогодишен секретар на НЧ „Иван Вазов – 1872“. По негово време детската музикална школа прераства в Обединена школа по изкуствата, той е и инициатор за създаването на Клуба на самодейците и дейците на културата, който развива изключително богата дейност и дава възможност за среща с най-изявените представители на културния живот в страната. КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ – ръководител на духовата музика от 1978 година. Музикант, диригент и композитор. Превърнал Берковската духовата музика в международна емблема на Берковица. Обучил десетки млади музиканти, които и до днес имат ярко присъствие в музикалния живот на България. Създател на вокално-инструментална група „Бисери“, която е важна част от културния живот на Берковица през 70-те и 80-те години на 20-ти век. МАРИЯ ИВАНОВА – дългогодишен секретар, а в последствие и Председател на настоятелството на НЧ „Иван Вазов – 1872“. Един от създателите на международния детски фестивал „Лачени обувки“ и инициатор за създаването на детска театрална студия „Николай Фол“ под ръководството на Надя Тимчева, ПЕТЪР ПЕТРОВ – за принос в хоровото изкуство като дългогодишен диригент на хор „Балкански звуци“, един от най-плодотворните периоди на хора – с множество национални и международни участия и богат репертоар. За работата му с деца и младежи като хоров диригент и вокален педагог, БОРИСЛАВ МИРЧЕВ – текстописец и автор на детски песни. Един от най-преданите и лоялни приятели и дългогодишен член на музикалното жури на международния детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки“. Популяризирал града ни, написвайки текста на една от най-обичаните песни на Лили Иванова – „Ветрове“ по музика на Георги Красимиров – Герасим и с участието на Берковската духова музика, ЙОРДАНКА БРАТАНОВА – един от основателите и ръководител на групата за стари градски песни „Сладък спомен“. Групата се откроява с яркото си присъствие и богат репертоар от градски шлагери и е неизменна част от празничния ден на берковчани, АСЕН АНГЕЛОВ – дългогодишен хореограф на ансамбъл „Малинарка“, превърнал състава в емблема на града, ЛЮБОМИР ГУГЛИН – дългогодишен хореограф на танцов ансамбъл „Малинарка“. Под негово ръководство съставът става представителен за ЦИОФ и взема участие в много национални и международни фестивали в страната и чужбина. Обучил десетки танцьори, някои от които днес професионално се занимават с танц.
Водещ на тържественото събитие беше Петя Генова. За доброто настроение на присъстващите допринесоха музикалните изпълнения на талантливите възпитаници на Лариса Симова.
Вълнуващата вечер завърши с изпълнението на Детска вокална група „Лачени обувки“, с ръководител Камен Пунчев.
Всеки, прекрачил прага на културната институция получи юбилейна значка и юбилеен вестник по повод 150 – годишнината на читалището. Една фоторазходка във времето беше подредена във фоайето на културната институция. Всички присъстващи с вълнение и топли спомени се завърнаха в миналото, но с радост споделиха, че се чувстват горди да са част от 150-годишна история, късче от настоящето и устрем към бъдещето.