Актуални Новини

НАД 70 ДУШИ ИЗКАЧИХА ВРЪХ КОМ ПО СТЪПКИТЕ НА ВАЗОВ

P_20170709_104824_vHDR_AutoЗа втора поредна година Община Берковица организира масово изкачване на връх Ком. Над 70 ентусиасти тази година се включиха в изкачването на върха по стъпките на патриарха на българската литература Иван Вазов. Мероприятието е посветено на 167-а годишнина от рождението на Вазов и ще стане  традиция всяка година, защото именно той е поставил началото на организираното туристическо движение в Берковица. Изкачването на върха започна от 8:30 часа сутринта на 9 юли от зона Ком. В него се включиха жители на Община Берковица, любители на природата и планинари от страната, съпроводени от Цветана Петкова, председател на Обществения съвет към Община Берковица. Тя сподели, че най-младият участник в похода е бил  на 7 години, а най-възрастният на 84 и за първи път покорява върха. На Ком ентусиазираните планинари сред необятната шир  са чули увлекателна беседа  за Вазов от Калина Петрова, уредник в къща-музей „Иван Вазов.  След това са P_20170709_110612_vHDR_Autoподменили знамето на мемориала и дружно са запели. На върха в период  на 1 година бе  поставена и тетрадка за любопитна статистика, която сега е подменена с нова и след като бъде обработена старата на сайта на Община Берковица ще бъдат публикувани любопитни факти от нея. Част от инициативата за изкачване на връх Ком бе и раздаване на специално изработени от Община Берковица послания за планината и стихове на Вазов.

Незабравимо преживяване изпитаха всички участници, защото:

P_20170709_104710_vHDR_Auto„Оттук окото волно прегради не намира.

Вселената пред мене покорно се простира.

Душата гордо диша. От тия планини

умът към нещо светло, голямо се стреми…“

/„На Ком“ Иван Вазов/

Изкачването  на върх Ком, освен че накара ентусиастите да се почувстват „по-добри, по-здрави, по-уравновесени, по-жизнерадостни“, по думите на Алеко, но и доказа колко силни духом можем да бъдем  всички, когато ни обединяват близостта до природните богатства на Родината и стремежът да съхраним завета на предците си.

P_20170709_111124_vHDR_AutoОбщина Берковица изказва благодарност към всички, взели участие в похода, и обещава и занапред да организира събитието всяка година, защото хората се нуждаят от тези  малки, но значими прояви  на сплотеност, които съживяват патриотизма и ни правят горди, че сме българи.