Култура

НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА СБОРНИК С РАЗКАЗИ „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“

Йордан Радичков

С решение на ОбС–Берковица от 20 декември 2019 г. е учредена Национална литературна награда „Йордан Радичков“ в гр. Берковица. Конкурсът се организира от Община Берковица.
Статут
По статут конкурсът е национален и ежегоден. Наградите се връчват в гр. Берковица на рождения ден на писателя – 24 октомври и са съпроводени с културна програма, която включва различни модули – книжна борса, представяния на книги, изложби, видеопрожекции, дискусии, срещи с творци, работили с Йордан Радичков.
Условия за участие
В конкурса могат да участват всички български автори, издали сборник с разкази през последните 2 години. Могат да участват само български автори с една книга – сборник с разкази. Възрастови ограничения няма. Изпратените книги не се връщат, а се предоставят на библиотека „Йордан Радичков“ – гр. Берковица.
Жури
Носителят на наградата „Йордан Радичков“ се излъчва от петчленно жури. Община Берковица, в качеството си на домакин, кани за жури в конкурса литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков или са работили с него. В журито участва представител на Община Берковица и на Министерството на културата.
Две седмици преди награждаването журито обявява кратък списък с номинираните автори и сборници. Отличените писатели са канят на церемонията по награждаването.
Журито заседава и обсъжда сборниците както следва:
• Извършва селекция по критериите за участие;
• Две седмици преди награждаването обявява кратък списък с най-добрите заглавия;
• Заседава в деня на награждаването и определя призовите места.По преценка на журито могат да бъдат дадени допълнителни, специални или съпътстващи награди.*По преценка на журито могат да бъдат дадени допълнителни, специални или съпътстващи награди.

  • По преценка на журито могат да бъдат дадени допълнителни, специални или съпътстващи награди.
  • След оценяване на книгите журито предава копията на организаторите.

За допълнителни въпроси тел: 0953/89 144; 0953/89 125
Имейл: ob@berkovitsa.com; ln.yordanradichkov@gmail.com

ПЪРВО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА СБОРНИК С РАЗКАЗИ „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“

ВТОРО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА СБОРНИК С РАЗКАЗИ „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“