Актуални Новини

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА РУМЯНА ЙОНЧЕВА ОТ ПЪРВО ОУ „НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ“

DSCF6872Седмокласничката Румяна Радославова Йончева стана първа на националния конкурс “Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България”. Конкурсът се организира от МОМН, Националният дворец на децата и ОДК – Шумен за шести път. Талантливата седмокласничка участва в категория „проза” с есе. Професионално жури начело с Антонин Горчев-председател на Дружеството на писателите в Шумен безапелационно отреди първото място на Руми с мотиви, че есето не само е емоционално и родолюбиво, но и показва дълбоко познаване на българската история.

„Мадарският конник символизира величието и мощта на българския хан Тервел и мощта на българската държава. …Европа много вероятно е щяла да бъде в ръцете на арабите, ако не е бил българският хан Тервел. Това е факт, с който ние българите трябва да се гордеем.

…И днес поколения българи се гордеем с нашето историческо наследство и с гордост можем да кажем, че живеем в една прекрасна страна, наречена България. С ускорен темп тя се интегрира към голямото европейско семейство. Опряна на традиционните български демократични ценности и исторически опит, през 2004 година България е приета за пълноправен член на Северноатлантическия пакт, а през 2007 година страната ни е приета в Европейския съюз. Днес България продължава да бъде важен фактор за стабилността на Балканите.