Актуални Новини

„НА КОЯ СТРАНА ДА СЕ ОБЪРНЕ ТОГАВА ПИСАТЕЛЯТ, СЛЕД КАТО ЗНАЕМ, ЧЕ Е ОБЪРНАТ ТОЙ С ВСИЧКИТЕ СИ СЕТИВА ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ?…“ – ЙОРДАН РАДИЧКОВ

img_5918

С представяне на Йордан Радичков, неговото творчество и спомените за него започнаха, дните, посветени на 87-годишнината от рождението му. Мероприятието  се проведе в Детски център „Камбанка“ и е организирано от Община Берковица, библиотека „Йордан Радичков” при  НЧ „Иван Вазов 1872” и Сдружението на краеведите. Гост на събитието бе зам.-кметът Радослав Найденов. В началото г-жа Анка Апостолова прочете свой материал за творчеството на Радичков и родния край.  Присъстващите имаха възможност да видят и мултимедийна презентация на Нора Николова „Радичков и Берковица“. Татяна Попова – библиотекар в библиотека „Йордан Радичков” и Мария Иванова – Председател на сдружение на краеведите от Община Берковица, прочетоха мъдри цитати от произведения на автора и изказвания за Радичков от български и чужди авторитети в областта на литературата.

След представянето на Йордан Радичков срещата премина в разговори и спомени за Радичков – земляка и приятеля. За него си спомниха и споделиха много от присъстващите. Стефан Благоев се изказа за Радичков и родният край. Петър Георгоев Стефанов разказа за съвместното им бригадирско време при строежа на прохода Хаинбоаз. Люба Георгиева, съседка на писателя от с. Калиманица прочете стихотворение за детството на писателя. Соня Райкова сподели спомените си за Радичков, който е бил приятел на нейния баща.

От 24 до 28 октомври 2016 г. мероприятията продължават със „Седмица на Радичков в библиотеката “ при НЧ „Иван Вазов-1872“ – Берковица.

Йордан Радичков е писател, за когото правилата в художествената литература губят своята традиционна роля – населил литературата и живота ни с врабци, свраки, верблюди, върколаци. Той е създаващият алтернативи творец. Затова и интересът към неговото творчество е толкова голям. Два пъти е номиниран за Нобеловата награда за литература. Произведенията му са превеждани на 37 езика и са издадени в 50 страни по света.