Актуални Новини

“НЕ НА ТОРМОЗА, НО НЕ ЗА ДЕН !”

20511_697721970340464_2473138298606570562_nLOGO„Не на тормоза, но не за ден!” Това бе призивът на учениците от Гимназия „Д-р Иван Панов” в днешния ден. Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Този ден е познат също и като Ден на розовата фланелка /Pink Shirt Day/.

За да се присъединят към инициативата и да изразят своята позиция за неприемане на тормоза в училище, гимназистите изработиха табла, брошури и символични розови хартиени фланелки.
Денят на розовата фланелка – всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците и от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25.02.2009 г. също много ученици честват този ден, идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише “тормозът спира тук” и „Ден на розовата фланелка”. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. ок. 1 млн. ученици от над 25 страни честваха този ден.