Актуални Новини

НИДАЛ АЛГАФАРИ ПРЕДСТАВИ КНИГИТЕ СИ „БОЖЕ, ЗАЩО ГОСПОД ЛЪЖЕ?“ И „АЛЛАХ, МИЛОСТ НЯМАШ ЛИ?“ В БЕРКОВИЦА

IMG_20160630_171933Нидал Алгафари представи книгите си „Боже, защо Господ лъже?“ и „Аллах, милост нямаш ли?“, пленявайки многобройните  берковски любители на съвременната българска литература. Той гостува в Берковица на 30 юни 2016 г. в читалищната библиотека.

Нидал Алгафари е автор на двата романа – „Боже, защо Господ лъже?“ и „Аллах, милост нямаш ли?“ . Самият той сподели в началото на резюмето си, че когато е започнал да пише, нямал нужното самочувствие, че ще се справи. Причината далеч не е в самоподценяване, а в това, че е учил в България само до 7 клас и притесненията му са били свързани с чисто граматични и правописни норми.

Първата му книга „Боже, защо Господ лъже?“ описва няколко страстни – нежни, различни и много красиви севди, които Господ наказва, но и закриля! „За мен Бог е всеки един от нас и ние – човеците, можехме да обичаме безмерно, ако не бяха моралът, ценностната ни система и възпитанието ни, основани на властолюбието на религиите! Бог ни е създал по свой образ и подобие, без да изисква и очаква от нас нищо!“, добави Нидал.

Втората част на книгата – „Аллах, милост нямаш ли?“ е роман, описващ няколко севди в България между 1700 г. и 1800 г., които просъществуват, въпреки проклятието на Калуша, религиозните догми и налога плащан към обществото. Описва забранената любов, тайните трепети, очакваната обич, традиционната близост – всички те преплетени в бита и обгрижени от мъдростта на българите. Даалии и кърджалии, марани и дьонмета, християни и мюсюлмани, оглашени богомили и праведни православни, дервиши и крайни ислямисти съжителстват в тази част на книгата.

Нидал е завършил  НАТФИЗ, спец. „Кинорежисура“. Баща му е сириец, а майка му е българка. Има двама братя Мажд Алгафари и Басел Алгафари. Женен е за Мадлен Алгафари и имат дъщеря и син. Автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“ (включително на предаването за АЕЦ-Козлодуй). Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ. Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ. Автор на романа „Боже, защо господ лъже“- издаден през 2014 година в София. Втората част от трилогията е със заглавие „Аллах, милост нямаш ли?“ – 2015 г.

Срещата-разговор продължи с куп въпроси, на които гостите бяха нетърпеливи да получат отговори.  Сред гостите на събитието бяха заместник кметовете г-жа Ася Велиславова и г-н Радослав Найденов.