Актуални Новини, Новини

НЯМА ПОТВЪРДЕН СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ МОНТАНА

В регион Монтана под домашна карантина са 91 души, завърнали се от Италия през последните дни. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Елена Борисова по време на редовното заседание на Областния медицински съвет, проведено днес. В община Берковица пристигналите от рисковия район са 5 и също са със задължение да спазват 14-дневен карантинен период.

Все още не е ясно дали ще бъде удължена грипната ваканция. Това ще се реши на 11 март, каза областният управител Росен Белчев. Той издаде заповед, с която забрани провеждането на културни събития и мероприятия на закрито, всички спортни мероприятия ще бъдат без публика. Забранени са и извънкласните занимания в училищата и обединените детски комплекси.

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта е под средната за страната и достига 95,36 на 10 000 души. В инфекциозното отделение на областната болница са разкрити 22 легла. Обособен е изолатор от две стаи с по три легла за евентуално настаняване на болни с коронавирус, съобщи директорът на МБАЛ „д-р Стамен Илиев” д-р Тони Тодоров.

„Вече е засилена живата охрана, спрени са плановите операции. Забранени са свижданията и масовите събирания при изписването на бебенца. Ограничен е достъпът до всички звена. Ще се приемат нови пациенти само с необходимост от спешна хирургическа намеса и спешни случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания. Налични са достатъчно дезинфектанти, заявена е доставката на лични предпазни средства, но на този етап такива няма”, поясни д-р Тодоров.

В инфекциозното отделение на ломската болница леглата са 13, заети са 8. Сред пациентите няма хора със съмнения за коронавирус. Допълнителните легла са пет. Директорът на Центъра за спешна помощ в Монтана д-р Серьожа Ценков съобщи, че центърът разполага с необходимите предпазни средства, включително очила, специални престилки, маски, калцуни и бонета за еднократна употреба и дезинфектанти.

 

РД-18-15