Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ВЗЕ УЧАСТИЕ В XIII-ТО МЕЖДУНАРОДНО ТУРИСТИЧЕСКО ИЗЛОЖЕНИЕ „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

IMG_4431Над петдесет български и чуждестранни изложители се представиха на тринадесетото издание на  Международното изложение „Културен туризъм“ от 14 до 17 април 2016 г. във Велико Търново. Общини, посолствата на ЮАР, Индонезия, Виетнам, Унгария, Азербайджан и Франция, побратимените на Велико Търново градове Твер (Русия), Бурса (Турция), Таршин (Малта) туроператори и турагенти презентираха на самостоятелни щандове в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.

Форумът бе официално открит в 11,30 часа на 14 април от  министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.

IMG_4436В рамките на изложението, на 14 април се проведе Годишната  среща на кметовете на общини в Република България по проблемите на туризма. Във форума участва министърът на туризма Николина Ангелкова и кметове  на общини от страната. Същия ден на кръгла маса експерти от Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, представители на музеите и общинските администрации  дискутираха актуални проблеми, свързани с опазването на културното наследство. В дискусията „Опазване на културното наследство – мисия възможна“  бе представен и опитът на италианския град Матера, избран в партньорство с Пловдив за Европейска столица на културата 2019, във възстановяване на старинни сгради и обновяване на градските пространства.

Възможностите за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от оперативните програми в периода 2014-2020 бе обсъдено на 15 април на  конференция с участието на експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката.

В дните на Международното изложение „Културен туризъм“ тази година Община Велико Търново съвместно с Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“ организира „Великденския базар на книгата“.

Велико Търново бе домакин  и на 12-то издание на Международен фестивал на туристическия филм “На източния бряг на Европа“ за филмови и телевизионни продукции, популяризиращи туристически забележителности и Национален конкурс „Чети и пътувай” за специализирани печатни и онлайн издания на туристическа тематика.

Община Берковица се представи на щанда с богат набор от рекламни материали: два вида брошури – за Берковица и за Северозападен Балкан; дипляни, туристическа карта за Северозападен Балкан, дипляна за Етнографски музей, флаер за културен и спортен календар на Община Берковица за 2016 г., визитки и дипляни на места за настаняване. Освен с печатни издания, развитието на общината бе представено с мултимедийни презентации, както и  с богато украсен щанд с берковска керамика и дърворезба, тематични банери за Музеен комплекс-Берковица. Интерес за посетителите бе богатия асортимент на минерална вода „Ком“, както и факта, че тя се бутилира в с. Бързия. На гостите бяха раздавани дискове на Берковската духова музика – една от емблемите на Берковица и черпени с малини под формата на сладки.

Интерес към Община Берковица  проявиха многобройни туроператори и туристически агенции; фирми, специализирани в организирането на ученически почивки; общини, провеждащи туристически изложения; туристи, посещавали Берковица и желаещи да видят града под Ком.

При откриването щанда ни беше посетен от официалните гости – г-жа Николина Ангелкова – Министър на туризма, г-н Даниел Панов – Кмет на Велико Търново, проф. Николай Овчаров, представители на туристическия бранш, домакините от Царевгад Търнов, които изразиха задоволството си от богато подредения щанд. Бе проявен интерес медиен интерес към Община Берковица и направихме презентация с възможностите за туризъм пред Канал 1. На втория ден от изложението щанда ни бе посетен от Кмета на Община Враца – г-н Калин Каменов, който изрази желанието си за бъдеща среща с общините от Северозапада, на която да бъдат определени обектите за общ културен туристически пакет.