Актуални Новини, Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ВРЪЧВА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“ – 2021

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ВРЪЧВА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“ - 2021

За втори път Община Берковица е организатор и домакин на ежегодната национална литературна награда за най-добра нова книга с разкази на името на големия наш писател Йордан Радичков.
Петчленно жури, оглавявано от проф. Георги Каприев и членове: Деян Енев, Румен Леонидов, Горан Атанасов (Община Берковица) и Силва Хачерян (Министерство на Културата), излъчи десет книги, открояващи се с ярка индивидуалност измежду близо 50 сборника. Ето имената на номинираните автори и техните сборници:

  1. Албена Стамболова, „Драки и къпини“, Факел, 2020
  2. Алберт Бенбасат, „Изгубени вещи“, Колибри, 2020
  3. Елена Алексиева, „Прекъсването на Самсара“, Жанет 45, 2021
  4. Емилия Милчева, „Ела и ме спаси“, Жанет 45, 2021
  5. Иван Станков, „Вечерна сватба”, Хермес, 2020
  6. Калин Василев, „Персони”, Арс, 2021
  7. Катерина Хапсали, „Хора”, Колибри, 2021
  8. Константин Петров, „Кутия за спомени“, Жанет 45, 2021
  9. Мартен Калеев, „Всичко и нищо“, „Захарий Стоянов“, 2020
  10. Николай Петков, „Шахматни етюди или 32 бели полета“, Фама, 2021

На официална церемония, в събота, 23 октомври 2021 година, от 11:30 часа, в Заседателната зала на Община Берковица, ще бъдат оповестени имената на лауреатите и връчени наградите за най-добри нови сборници с разкази. Победителят ще получи финансова премия в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов. По регламент журито ще присъди второ и трето място, както и специални награди.
В тазгодишното литературно съревнование бяха представени всички големи издателства, участваха утвърдени имена в българската литература и дебютанти.
Благодарност към всички разказвачи за интереса и за хубавите книги, които ще обогатят фонда на градската ни библиотека. Потърсете ги!

Концепцията на Национална литературна награда „Йордан Радичков“, учредена по повод 90-годишнината от рождението на писателя, е да пази паметта и творчеството на автора и да дава ежегодно общ преглед върху един от изконните жанрове в българската литература – разказа, любим на Йордан Радичков. Водена от този стремеж, Община Берковица заложи в конкурса идеята всяка година около рождения ден на Йордан Радичков – 24 октомври, в града под Ком да бъде почитано литературното му дело с културна програма.

За участие в тазгодишната програма бе поканена младата актриса Сирма Кунчева, завършила НАТФИЗ в класа на проф. Ивайло Христов, която да представи моноспектакъл по мотиви от творчеството на Радичков, специално подготвен за събитието.
Беше включена и прожекцията на филма „Черказки хроники“, в който авторът разказа за детството си, за традициите, за народопсихологията, за творчеството си, почерпено и от малката Берковската околия.
Предвидено бе и четене по Радичков, което да даде началото на един нов Читателски клуб, наречен „Класици“. Обединение на книжните хора в нашия град към една малка литературна общност, която да милее за словото.
Не бяха пропуснати и малките „врабчета“, като за целта беше сформирана работилница, където децата да рисуват с молив върху бял лист. Така, както някога го правеше Радичков. Целият видим и невидим свят от свраки, врабчета, Богородица и младенеца, верблюди и водни духове, самодиви, крехко и внимателно поднесен от автора, сякаш да не разбърка неговата мистична хармония. Една малка съвършена простота, до която децата да се докоснат.
Подготвен бе и базар с отличените сборници и срещи с авторите им.

Поради въведените допълнителни временни противоепидемични мерки във връзка с разпространението на Covid-19 културната програма, съпътстваща събитието, беше отменена.
Ето защо официалната церемония ще бъде само за представители на медиите и ще се излъчва online в Youtubе канала на Община Берковица.