Актуални Новини, Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА Е НА ФИНАЛА НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „НЕСТЛЕ ЗА ЖИВЕЙ АКТИВНО! 2020 Г.“

Община Берковица е финалист в националния конкурс  „Нестле за Живей активно!2020 г“. Състезанието, насочено към общините, се реализира със съдействието на НСОРБ и се провежда в два етапа. В първия етап повече от 22 общини участваха със свои събития и инициативи в кампанията за насърчаване на активния начин на живот в периода септември – октомври 2020 г. Във втория етап общините представиха свои проекти, чиято цел е създаване на условия за устойчива подкрепа на масовия спорт и физическите занимания на открито. Община Берковица е сред седемте общини финалисти, които ще имат възможност да представят публично (онлайн) своите проекти и да се борят за финансиране от 20 000 лв., предоставено от компанията „Нестле“.

В периода 22 – 27.09.2020 г. Община Берковица се включи в инициативата на Нестле с 28 мероприятия, отразяващи активния и здравословен начин на живот.

На 22.09.2020 година се състоя 14–километров пешеходен поход към Хайдушки водопади, а на 24.09.2020 година – поход към лесопарк Калето, в който участваха и представители на пенсионерските клубове от Берковица. Ентусиастите изразиха съпричастност и подкрепа към кампанията чрез призив за пълноценна физическа активност, неангажираща във времето и начина на провеждане. Ето защо походите се оказаха най-удачния вариант за  активизиране на населението към повече движение за здраве и добър тонус. Всяка крачка е здраве – бе мотото на кампанията в община Берковица, а акцентът бе върху всяка крачка. Идеята е дейностите да се установят като добра практика и да се превърнат в традиция.

Детските градини се включиха чрез „Занимания за здраве“ като децата управляваха велосипеди, проявяваха активност в ситуационни игри, спортуваха. Целта бе чрез игра децата да активизират своите способности, да бъдат стимулирани да се движат повече, да се приучат да живеят здравословно. „Заниманията за здраве“ са ежедневие в детските заведения и ще продължават да се провеждат и в бъдеще.

Учениците от училищата участваха с прояви, свързани със спортни дейности, различни видове активности, подтикващи към здравословен начин на живот – повече движение и рационално хранене.

Спортистите от спортните клубове се включиха със спортни дейности, за да дадат пример на младото поколение и да го призоват да спортува.

На 27.09.2020 година се проведе поход до самотния бор в местността „Ашиклар“. Стари и млади се отправиха с бодра крачка и добро настроение към берковската планина. Важно бе количеството на крачките, извървени от активистите. Бе разказана легендата за самотния бор, а най-вълнуващи за всички бяха игрите на открито.

Легендарната реплика на Нийл Армстронг „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството” придоби ново измерение. Защото всяка крачка е здраве!