Актуални Новини, Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА И МУЗЕЕН КОМПЛЕКС ОБЯВЯВАТ ОНЛАЙН КОНКУРС ЗА ТРАДИЦИОННА БЪЛГАРСКА СУРВАЧКА “ЦВЕТОВЕТЕ НА КОЛЕДНИТЕ ТРАДИЦИИ”

плакат за конкурс за традиционна българска сурвачка

Изработването на традиционната сурвачка е стар български обичай, който се предава от поколение на поколение, останал до ден днешен от миналото на народа ни, като целта му е да „измоли“ успешна и благополучна Нова година, която да носи здраве, берекет и любов.
Традиционните сурвачки се правят от дрян. Дрянът е символ на дълголетие и украсата е свързана с фолклорната традиция на българина.
• Червена и бяла вълна – символ на любовта, чистотата, женското начало.
• Люта чушка – символ на мъжкото начало.
• Наниз пуканки и сушени плодове – за плодородие и изобилие.
• Малки кравайчета, дребни парички – за финансово и стопанско благополучие.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на децата към символиката на коледната и новогодишната обредност и традиции.

В конкурса могат да участват всички деца и ученици на територията на община Берковица със снимки на изработени от тях сурвачки, украсени с традиционни естествени материали – вълна, сушени плодове, пуканки, сухи чушки и т. н.
Участниците следва да изпращат само по една снимка на изработената от тях сурвачка на e-mail: museumcomplexberkovitsa@abv.bg от 10.12 до 22.12.2021 година като електронните писма следва да съдържат име и фамилия на участника, възраст, наименование на учебното/детското заведение, телефонен номер за контакт.
Снимките на всички участници ще бъдат публикувани във Facebook страницата на Музеен комплекс – Берковица.
Три от снимките, получили най-много харесвания, ще спечелят награди.