Актуални Новини, Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩИНА

Община Берковица отбеляза деня на българската община с тържествен водосвет

Дванадесети октомври е Ден на българската община и местното самоуправление. През 1998 година, водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на тази дата. По повод празника зам.-кметът Атанас Георгиев връчи подаръци от Общинска администрация – Берковица на първите посетители в сградата на Общината.
Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова, ръководството и служителите на Общинска администрация – Берковица почетоха паметта на първия кмет на Община Берковица Хаджи Петър Хаджи Илиев с поднасяне на цветя пред паметника му. Отец Захарий извърши тържествен водосвет за здраве и благоденствие.
Хаджи Петър Хаджи Илиев е една от забележителните личности в Берковица през Възраждането и след Освобождението. Той е първият кмет на Берковица през 1878 година, като е заемал поста общо 6 пъти до 1905 година. Според твърденията в разказите на Марко Истатков, които се потвърждават и от турските документи, Хаджи Петър Хаджи Илиев се е срещал и с Васил Левски, когато Апостолът е минавал през Берковица.

ЧЕСТИТ ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩИНА!