Актуални Новини, Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ПОДКРЕПЯ БЛАГОРОДНА ИНИЦИАТИВА

Община Берковица е сред първите в страната, която с готовност се присъединява към благородната инициатива по случай Световния ден за борба с редките болести, който ежегодно се отбелязва в последния ден от месец февруари.

На 29.02 /четвъртък/  Часовниковата кула ще бъде осветена в един от цветовете, акцентиращи значимостта на кампанията – синьо, лилаво, розово и зелено. Инициативата се организира от Националния алианс на хората с редки болести /НАХРБ/ –  неправителствена организация, ангажирана с проблемите на хората, страдащи от редки заболявания.

Основна цел на кампанията е да повиши информираността на обществото по отношение на редките болести, както и да постави ключови въпроси, свързани с подобряване на възможностите за навременна диагностика и достъп до съвременно лечение на пациентите.

До момента в света са открити над 6000 редки болести, като у нас официално са регистрирани едва около 200, които засягат повече от 350 000 българи.

Местните администрации могат да подкрепят кампанията като в Световния ден за борба с редките болести – 29 февруари, осветят емблематични сгради в съответната община в някой от цветовете на глобалната кампания – син, лилав, розов и зелен.

Всеки човек с рядко заболяване има нужда от нашата подкрепа и обществена ангажираност!