Актуални Новини, Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ПОДКРЕПЯ ИНИЦИАТИВАТА „ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА“

Лого Община Берковица

На 16 октомври 2023 за шеста поредна година стартира НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА. Символът на седмицата е ЗЕЛЕНИЯ КАРТОН.

16 октомври е обявен за Световния ден на прехраната с решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) през 1945. Днес денят за разширяването на достъпа до храна и създаването на условия за устойчиво земеделие се чества в над 150 страни. България се включва през 2006 г.

В община Берковица ежедневно над 250 потребители се възползват от услугите на „Домашен социален патронаж“, като получават готова топла и питателна храна до домовете си, в това число са и потребителите по проект „Топъл обяд в Берковица“ по Програма “Храни и основно материално подпомагане” 2021-2027. Чрез подпомагането с топъл обяд по проекта се цели да се осигури достъп до здравословна и разнообразна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава.

В национална седмица на достъпа до добра храна, екипът по проект „Топъл обяд в Берковица“ разработва и разпространява информационни материали на тема „ДА СЕ ХРАНИМ ЗДРАВОСЛОВНО!“.

Важно е да имаме хранителна грамотност, за да можем да направим добър избор в нашите покупки и потребление.

Община Берковица подкрепя идеята за ЗЕЛЕНИЯ КАРТОН. Допълнителна информация може да получите на посочените линкове www.dobrahrana.info, www.facebook.com/dostapdodobrahrana.