Актуални Новини, Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ХРИСТО БОТЕВ

2 юни! Днес България прекланя глава пред делото на поета и революционер Христо Ботев, скърби за гибелта му и отдава своята почит към героизма и саможертвата на хилядите знайни и незнайни радетели за свобода и правда, защитавали род и родина и направили така, че ние, българите, да имаме силата и смелостта да кажем, че „и ний сме дали нещо на светът“.

Днес, на тази знаменателна дата за българската история, зам.- кметът на Община Берковица Спаска Георгиева и служители от Общинска администрация – Берковица, в знак на признателност към борците за защита на българското, положиха цветя пред паметника на Христо Ботев и с триминутно мълчание почетоха паметта на революционера и саможертвата на героите.

Ботев! Поетът, публицистът, журналистът, преводачът, литературният критик, революционерът и мислителят, той се превърна в икона за българите и в национален символ. Остави отпечатък в родния ни литературен небосклон със словото си, пропито с непримиримост и жажда за свобода. Революционното му дело пробужда хиляди българи в ония размирни времена да имат смелостта да защитават всичко българско и родно. Подвигът на революционера ни дава национално самочувствие и ни прави горди българи, носители на нравствени ценности и борбен дух. Tворчеството му оставя белег в сърцата на всички родолюбци и патриоти.

Поклон пред гения Христо Ботев!