Актуални Новини, Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „НАУЧИ СИМПТОМИТЕ НА ИНСУЛТ! ВСЯКА МИНУТА Е ЦЕННА!“

световен ден за борба с инсулта

Световният ден за борба с инсулта беше отбелязан на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт (WSO). На територията на нашата община кампанията преминава под патронажа на кмета Димитранка Каменова.
Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.
Във фокуса на общественото внимание, Община Берковица и Асоциацията за инсулт и афазия, чрез кампанията поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.
Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. В инициативата се включиха много общини. На 29.10.2022 г. бяха осветени общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Силистра, Добрич и Враца. Община Велико Търново освети в лилаво крепостта „Царевец“, община Ловеч освети в трибагреника средновековната крепост „Хисар“.
Иновация на кампанията е създаването на интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други информационни материали.
Със съдействието на кмета, в сградата на Общинска администрация, във фоайето целогодишно гражданите ще могат да открият специален щендер с листовки на Асоциацията за инсулт и афазия.
Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на Асоциацията за инсулт и афазия), а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка, те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.
През месец октомври тази година, Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Нашата община се присъедини към повече от 70 общини в България, които подкрепят борбата с инсулта.
Кметът Димитранка Каменова заяви, че това не е еднократен акт на солидарност, а осъзната дългосрочна подкрепа. Община Берковица и Асоциацията за инсулт и афазия планират редица съвместни дейности, които ще бъдат насочени към пострадалите от инсулт и техните семейства.
От Асоциацията за инсулт и афацизия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите за да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strokeriskometer&hl=en&gl=US
https://apps.apple.com/lb/app/stroke-riskometer-aimdev/id1514083245
Проучвания и статистика:
• Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно ≈ 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.
• От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.
• Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.
• Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца
• Прогноза за България за периода 2015-2035:
Брой инсулти: +14%
Брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%
Брой смъртни случаи: +25%
• Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт. Проучването е поръчано от Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE) и е извършено от екип по здравна икономика в Оксфордския университет, Англия, преди COVID-19.

Следете за новини и повече информация за събитията на фейсбук страница @stroke.bg или на сайта на Асоциацията за инсулт и афазия www.stroke.bg