Актуални Новини, Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА СТАРТИРА ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ТОПЪЛ ОБЯД НА ОДОБРЕНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ ПО ПРОЕКТА „ЦЕЛЕВО ПОДПОМАГАНЕ С ТОПЪЛ ОБЯД В ОБЩИНА БЕРКОВИЦА“

Община Берковица стартира предоставянето на топъл обяд на одобрените потребители по проекта „Целево подпомагане с топъл обяд в Община Берковица“.

Топъл обяд ще бъде доставен до домовете на 50 жители на града и населените места в Община Берковица. Услугата стартира от днес за период от 33 работни и ще продължи до 19 юни включително. Храната е напълно безплатна. Порциите включват супа, основно ястие, хляб.  Обядът се приготвя в „Домашен социален патронаж“, гр. Берковица. Приготвената храна се опакова в комплекти за еднократна употреба, допустими за използване съгласно изискаванията и нормативните разпоредби в тази област. Храната се транспортира до домовете на потребителите с осигурен транспорт на „Домашен социален патронаж“, гр. Берковица. Социалната услуга обхваща следните групи: такива с ниски доходи (под линията на бедност, определена за страната, за времето на социална изолация); уязвими лица с ниски доходи или без такива (включително и граждани на възраст на 65 години), които живеят сами и нямат близки и не са в състояние да осигуряват сами прехраната си; лица, които поради възрастта си или заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близки ежедневната храна.
Услугата се реализира по проект на Община Берковица „Целево подпомагане с топъл обяд в Община Берковица“. Агенцията за социално подпомагане по програма „Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация – 2020“ осигурява средствата за кампанията в размер на  4 785 лв, като има и допълнително дофинансиране от Община Берковица на стойност 850 лв. Целите на проекта са: подпомагане на уязвими лица от целевите групи в период на обявено извънредно положение на територията на Република България в условията на световна пандемия. С цел опазване на рисковите групи и спазване на противоепидемичните мерки ще се предоставя топъл обяд и съпътстваща подкрепа. Осигуряването на съдействие при пазаруване на най – необходимото – лекарства и хранителни продукти със средства на потребителя, в ежедневието на целевите групи, ще допринесе за изпълнение на заложените в страната противоепидемични мерки, ще се ограничи потока от хора и ще се подпомогнат и осигурят най – нуждаещите се.