Актуални Новини

ОРАНЖЕВ КОД ЗА ОПАСНОСТ ОТ ВАЛЕЖИ Е ОБЯВЕН ЗА 28 И 29 ЮНИ ЗА ОБЛАСТ МОНТАНА

От НИМХ–БАН предупреждават за очакване на краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури, условия за градушки и очаквани количества на валежи до 20 – 30 л/ кв.м. за област Монтана.

Изпратени са предупредителни писма до кметовете на общини в областта, управителя на ВиК ООД-Монтана, ЧЕЗ Разпределение и управителя на ОПУ Монтана, с които ги уведомяват  при възникване на извънредни ситуации, създаващи непосредствена заплаха за населението, инфраструктурата и околната среда от образуване на повишен воден отток в речните корита, да подават информация незабавно в  Оперативния център към РДПБЗН – Монтана чрез:

 тел. 096/396 464;

 тел. и факс 096/301 606;

 

При жълт код хората трябва да бъдат по-внимателни и най-важното – да изпълняват указанията на държавните институции. От изключителна важност е, ако започне интензивен валеж, придружен с градушка, шахтите, които създават проблеми, да бъдат наблюдавани, за да може бързо да се отстранява падналата листна маса и канализационната система да поема високите води. Доброволните отряди са на разположение с такива действия да подпомагат местните власти.

От ГДПБЗН подчертават, че е въведен ред за обслужване на сигналите за бедствия, постъпили чрез тел. 112. Повикването е автоматизирано, но в службите е въведено приоритизиране – на първо място са обектите, за които има информация, че в тях се намират застрашени граждани; на второ – големите обществени сгради като училища, детски градини, институции. „Организацията е така направена, че заедно с аварийно-спасителните отряди на общините и доброволните формирования да се отзовем на всеки един сигнал. Указания към служителите на ГДПБЗН се отнасят и до служителите, които са в почивка. В случай на необходимост целият състав на службата ще бъде на разположение“, уверяват от ГДПБЗН.

Мерките за безопасно поведение преди, по време и след наводнение, които е важно хората да предприемат, за да запазят на живота, здравето и имуществото:

– да не изпада в паника, да преценят ситуацията и намерят безопасно за тях място, ако е необходимо;

– да не пресичат силно течащи води, ако се придвижват с МПС. Изключително опасни са опитите за спасяване на превозното средство, тъй като само 15 см силно течаща вода е в състояние да движи автомобилите;

– задължително да изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете си;

– да имат осигурени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на сериозни наводнения не е препоръчително използване на водата от чешмата, има опасност тя да бъде замърсена от високите подпочвени нива на водата;

– да подготвят документите си;

– да имат план за действие със семейството – контакти с деца, роднини и близки;

– да се осведомяват от националните медии за ситуацията в района, в които се намират или там, където искат да отидат;

– да не влизат в подлези

– когато са сред природата е важно да не застават под мостове, да не се движат в дерета или други подобни места, където би могло да се получи силен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, опасни за живота.

– ако се намират в обществена сграда, да спазват указанията на хората, които се грижат там за тяхната безопасност.