Актуални Новини, Новини

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЗДРАВЕТО

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и Деня на здравния работник – професионален празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

Датата 7 април е обявена за Ден на здравето през далечната 1948 година, когато е основана Световната здравна организация. От 1964 година на тази дата в България се чества Денят на здравния работник.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички да се фокусират върху най-ценното, което притежаваме – здравето. Ето защо се акцентира върху новопоявяващите се здравни проблеми, за да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Сто и осемдесет са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации. България също е член на Световната здравна организация от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас и достъпа да здравни грижи, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, за превенцията и борба с множество заболявания. През настоящата 2021 година здравните работници посрещат празника в различни условия, белязани от КОВИД – 19 пандемията, изправени пред предизвикателството на денонощната битка за живота и здравето на хората. Повече от година те доказват своя професионализъм, висок морал и хуманност. Затова обществото отправя своята благодарност за тяхната отговорност и отдаденост, за грижите и вниманието, проявени в борбата с коварното заболяване.