АКТУАЛНО

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА “ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

изложба "По пътя на Кирил и Методий"


На 5 май 2023 година, от 16:00 часа, в къща музей “Иван Вазов” – Берковица ще бъде открита изложбата “Заедно по пътя на Кирил и Методий”. През 2018 година по покана на интернет радио „Татковина“ пет български училища в чужбина се включиха в интересен проект – учениците трябваше да нарисуват буквите на кирилицата и глаголицата и с тях да бъде оформена обща изложба, представяща пътя на българската азбука. След редица успешни изложби в България и по света, Азбучната колекция ,,Заедно по пътя на Кирил и Методий‘‘ продължава да пътува и да възхищава публиката, като ще гостува и в градчето ни под Ком. Училищата не са избрани случайно. Намират се на пътя, изминат от Кирил и Методий – от създаването до утвърждаването на славянската писменост – Солун и Константинопол, Микулчице и Залавар и накрая Рим. Учениците рисуват буквите на кирилица и глаголица и по време на творчеството им се раждат интересни решения, пълни с фантазия и любов към нашата азбука. Най-вълнуващата част е процесът на създаването на творбите. В работата са въвлечени художници и консултанти, а децата имат възможност да развихрят въображението си.
Изложбата ще представи Илиана Нанчева – инициатор и организатор на Азбучния проект и един от създателите на интернет платформа за българите по света радио “Татковина”. Тя ще разкаже на присъстващите как е възникнала и е била осъществена идеята за проекта и какво е символното му значение.

Събитието е част от Културния календар на Община Берковица за 2023 г. и се организира съвместно с Музеен комплекс – Берковица по повод 24 май.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Дом за стари хора - Берковица
Актуални Новини

OБЩИНА БЕРКОВИЦА КАНДИДАТСТВА ПО ПРОЕКТ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА В ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА – БЕРКОВИЦА

На 19.04.2023 г., Община Берковица подаде проектно предложение „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-94-00-2629 (6) от 18.05.2023 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 129,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Дом за стари хора - Берковица (8) Кмет на Община Берковица (35) МИГ Берковица и Годеч (14) Образование (41) Община Берковица (412) Общинска администрация-Берковица (52) Общински съвет-Берковица (25) Обява (22) Природни забележителности (21) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (17) велислав захариев (7) дневен ред (12) заповед (13) заповеди на кмета (23) избори (10) избори за Народно събрание (9) изложба (7) кмет берковица (8) кмет община берковица (13) конкурс (12) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (11) общинска администрация (55) общински съвет - берковица (8) обява община берковица (8) обявление (74) обявление отдел СУТ (9) основни училища (8) отдел строителство (21) поздравителен адрес (21) проект (11) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (11) социални дейности (14) социални услуги (9) спорт (12) спортни клубове (11) съветници (9) съобщение (10) туризъм (32) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕ№ УОСГ-9400-4078 (3) / 29.05.2023. г. Общинска администрация – Берковица обявява на заинтересованите, че със заповед

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.