Актуални Новини, Новини

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА “ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

изложба "По пътя на Кирил и Методий"


На 5 май 2023 година, от 16:00 часа, в къща музей “Иван Вазов” – Берковица ще бъде открита изложбата “Заедно по пътя на Кирил и Методий”. През 2018 година по покана на интернет радио „Татковина“ пет български училища в чужбина се включиха в интересен проект – учениците трябваше да нарисуват буквите на кирилицата и глаголицата и с тях да бъде оформена обща изложба, представяща пътя на българската азбука. След редица успешни изложби в България и по света, Азбучната колекция ,,Заедно по пътя на Кирил и Методий‘‘ продължава да пътува и да възхищава публиката, като ще гостува и в градчето ни под Ком. Училищата не са избрани случайно. Намират се на пътя, изминат от Кирил и Методий – от създаването до утвърждаването на славянската писменост – Солун и Константинопол, Микулчице и Залавар и накрая Рим. Учениците рисуват буквите на кирилица и глаголица и по време на творчеството им се раждат интересни решения, пълни с фантазия и любов към нашата азбука. Най-вълнуващата част е процесът на създаването на творбите. В работата са въвлечени художници и консултанти, а децата имат възможност да развихрят въображението си.
Изложбата ще представи Илиана Нанчева – инициатор и организатор на Азбучния проект и един от създателите на интернет платформа за българите по света радио “Татковина”. Тя ще разкаже на присъстващите как е възникнала и е била осъществена идеята за проекта и какво е символното му значение.

Събитието е част от Културния календар на Община Берковица за 2023 г. и се организира съвместно с Музеен комплекс – Берковица по повод 24 май.