Актуални Новини

ОТКРИТИ БЯХА ПЪРВИТЕ САНИРАНИ МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩА В БЕРКОВИЦА

img_5562На празника на Берковица – Рождество на Пресвета Богородица, кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов официално откри първите безплатно санирани многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Церемонията се състоя пред напълно обновените блокове 18,19 и 20 в кв. Заряница в присъствието на десетки граждани. Отслужен бе и тържествен църковен водосвет за здраве и благополучие от Негово Високопреподобие Архимандрит Антим – Протосингел на Видинска митрополия. На събитието присъстваха Нина Петкова и Бойко Благоев-зам.-областни img_5561управители на Област Монтана, д-р Илиян Тимчев председател на ОбС-Берковица, общински съветници, ръководството на общината, гости от побратимени общини и жители на квартал Заряница. В изказването си кметът балгодари на фирмите изпълнителки на строително-ремонтните дейности – „РЕАЛ“ ЕООД, гр. София и „ЪРБЪН ГРИЙН“ ЕООД,  гр. София. Инж. Доцов честити празника Рождество на Пресвета Богородица на всички и припомни на живеещите, че трябва да бъдат добри стопани, а Община Берковица ще се img_5573погрижи и за инфраструктурата на квартала, по-конкретно за главната улица „Заряница“. Най-важното бе, че хората повярваха във възможността да им се помогне от фондовете за европейска солидарност. В края на тържеството двете чаровници Божидара Сергеева и Анелия Каменова от класа по „Народно пеене“ с ръководител г-жа Лариса Симова поздравиха всички гости и присъстващи и заслужиха бурните им аплодисменти.

Първите за Област Монтана санирани жилищни сгради в кв. Заряница, гр. Берковица са по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и сключени договори за целево финансиране  № ЕЕ1031/18.06.2015 г. между Българска Банка за развитие, Областен управител на Област Монтана и Община Берковица (за Сдружение на собственици на многофамилна жилищна сграда, включваща Блок № 10, 12 и 13“ – ж.к. Заряница, гр. Берковица) и договор за целево финансиране № ЕЕ 478/06.04.2015 г., сключен между Българска Банка за развитие, Областен управител на Област Монтана и Община Берковица (за Сдружение на собственици „Достоен живот 2015-2020“ – бл. 18, 19 и 20 в ж.к. Заряница, гр. Берковица).

Дейностите, които са изпълнени на многофамилните жилищни сгради са: ремонт на покрива, подмяна на старата дървена/метална дограма с нова и полагане на  топлоизолация по ограждащите елементи (фасадни стени, подове и покрив), топлинно изолиране на външни стени, топлинно изолиране на под, топлинно изолиране на покрив, ремонт и обновяване на общите части (стълбищни клетки) на жилищните секции, затваряне на балкони и/или изграждане на навеси пред терасите по източната, южната и западната фасада с цел избягване на силното западно течение, което е типично за района, подобряване комфорта на живот през летните месеци и ограничаване на директното слънчево греене, архитектурно детайлно третиране на фасади и изграждане на нова мълниезащитна инсталация и заземление. Новите цветови оформления на сградите силно контрастира с останалите блокове.

Община Берковица има сключен още един тристранен договор  за финансиране на блокове 1 и 2 в ж.к Изгрев. В момента на тези сгради се извършва енергийно и техническо обследване.  За 6 многофамилни жилищни сгради, които се намират в централна градска част, ж.к Стара планина и ж.к Изгрев се чака сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ.