Актуални Новини

ОТ РЕШЕНИЕТО НА ОБС-БЕРКОВИЦА ЗАВИСИ ЩЕ ПРЕМИНЕ ЛИ ОБЩИНСКАТА ФИРМА ВИК КЪМ АСОЦИАЦИЯТА

IMG_4223Пред дилема е изправен Общински съвет Берковица във връзка с  предложение за присъединяване на Община Берковица към границите на Асоциацията по  В и К на обособената територия, обслужвана от „В и К“ ООД, гр. Монтана. Решението е трудно, а опасенията за взимането му са няколко. На първо място е увеличение цената на водата, второ-присъединяването на ВИК дружеството към Асоциацията може да доведе до закриване на работни места, смятат общинските съветници от Берковица. Въпросите бяха поставени на работна среща с областния управител г-н Ивайло Петров на 9 март 2016 г. в Заседателната зала на ОбА-Берковица. На нея присъстваха още експерти от областта, кметовете на заинтересованите общини, ръководството на Община Берковица, общинските съветници и представители на Общинския обществен съвет.

„Очаквам общинският съвет в Берковица да вземе адекватно решение и Берковица да се върне към ВиК – Монтана. Всички водопроводи вече са с изтекъл срок и съвсем скоро проблемите ще започнат. За да не се случи това е нужна подмяна. Нито една община не може да инвестира толкова големи суми и заради това решението са проекти по европрограми. Берковица е туристически район  и трябва да върви в тази посока. Консолидирането е шанс за участие в двете програми”, каза областният управител г-н Ивайло Петров.

Съгласно новите условия на оперативна програма „Околна среда” и Програмата за селските райони  с проекти кандидатстват ВиК – асоциациите. Задържително е обаче на територията на една област, да работи един ВИК – оператор. В момента в област Монтана има два – ВиК – Монтана, която обслужва 10 от 11-те общини и ВиК – Берковица – общинско дружество.

„Водоснабдяването в Берковица е гравитачно и затова плащаме по-ниска цена от Монтана“, казаха представителите на Общинския обществен съвет. Последен взе думата кметът на инж. Милчо Доцов. Той каза, че „Община Берковица има най-малката вина да бъде в тази ситуация. Ние не сме против Асоциацията, но трябва да получим компенсация за това под някаква форма. Трябва да се направят козметични промени в договора и да се даде оперативна самостоятелност на ВИК-Берковица. Призовавам да се търси решение в това направление. Ще вървим в посока да бъдем солидарни, но заедно да търсим решение на казуса или да се намери някаква водна помощ. Трябва да търсим справедливост и солидарност за населението на Община Берковица“. В края на месец март предстои сесия на Общински съвет, на която от местният парламент ще зависи ще премине ли общинската фирма ВИК към Асоциацията.