Актуални Новини, Новини

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА “ПАМЕТ ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

На 19.02.2024 г. по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата в Къща музей ‚,Иван Вазов‘‘ – Берковица беше открита фотодокументалната изложба „Памет за Левски” на Държавен архив –Монтана. Тя беше представена от г-н Мариан Замфиров – главен експерт в архива.

Официални лица на събитието бяха г-н Иван Кирилов – Председател на Общински съвет – Берковица, г-жа Ангелина Емилова – Председател на комисия по „Култура” към Общински съвет – Берковица и г-жа Ралица Цанова – Ст. експерт „Култура и туризъм” към ОбА – Берковица.

На 14 вертикални табла са представени копия на 45 архивни документа, отразяващи в годините почитта на населението от област Монтана към паметта на националния герой. Показани са още снимки на паметници и паметни плочи, покани, писма, афиши за отбелязване годишнини от смъртта и рождението на Васил Левски, както и репродукции на три графики на монтанския худ. Венелин Захариев.

Всички гости бяха поздравени със стихотворенията: „Обесването на Васил Левски” в изпълнение на Виктория Ангелова и „Левски” в изпълнение на Крисия Иванова, танцьори към ТС „Танцувай за здраве”, с ръководител г-жа Ирина Стоянова.

Изложбата ще гостува в града ни до 05.03.2024 г. вкл. и може да бъде видяна от понеделник до неделя, с работно време: 8:30 – 12:00 ; 12:30 – 17:00 ч.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!