Актуални Новини

ПАВЕЛ ПАВЛОВ В БЪЛГАРСКОТО КИНО

На 20 ноември 2019 г. /сряда/ от 17:30 часа в ДЦ „Камбанка“, гр. Берковица ще се проведе открит разговор на Борислав Костов и аудиторията с режисьора Павел Павлов.

Павел Павлов е български сценарист и режисьор. Роден е в Червен бряг на 2 април 1934 г. Завършва френска гимназия, а през 1959 г. ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” със специалност театрална режисура. Специализира телевизионна и кинорежисура в Берлин.

Режисьорският му дебют е още като студент на сцената на Младежкия театър с комедията на Лопе де Вега “Изобретателната влюбена”. Театралната си кариера започва в театър “Сава Огнянов” в Русе с драмата на Ибсен “Призраци”. Дълги години работи в БНТ, която напуска за три години, за да бъде сред основателите на Нов драматичен театър “Сълза и смях” с премиерата “Очите ми зелени, устата ми хубава”. С основаването на телевизионната студия “Екран” заснема трисерийния филм “Чичовци” по едноименната творба на Иван Вазов. Филмът му “Горски хора” е представен на телевизионния фестивал в Монте Карло. Режисьор е на екранизациите на “Вечери в Антимовския хан” по Йовков, “Вампир” по Страшимиров, “Язовецът” по Емилиян Станев, “Есенно слънце” по Константин Константинов…

В литературата дебютира със сборника разкази “Торба лакърдии”. Автор е на 15 книги, 20 театрални спектакъла, 30 телевизионни игрални филма и над 50 постановки за телевизионния театър на Българската национална телевизия.