Актуални Новини, Новини

ПАЗИМ НАВЕКИ ВЕЛИКИЯ ЗАВЕТ НА ЛЕВСКИ

Берковица почете 149 години от гибелта на Апостола на свободата

Преди 149 години на паметната дата 18 февруари през далечната 1873 година България губи най-свидния си син – Васил Левски. Обичал страстно род и родина, защитавал пламенно всичко българско и родно Дяконът остави светла диря в нашата история и в паметта на народа ни.
Берковица почете 149 години от гибелта на Апостола на свободата с литературна програма в изпълнение на деца и ученици и с поднасяне на цветя и венци в знак на признателност към родолюбивото дело на най-великия българин, обрекъл живота си на отечеството.
На поклонението присъстваха кметът на Община Берковица Димитранка Каменова, председателят на Общински съвет – Берковица Деян Еленков, кметът на Община Бъйлещ, Румъния, Амалия Настасе, заместник-кметовете на Община Берковица Спаска Георгиева, Гергана Антонова и Атанас Георгиев, общински съветници от Общински съвет – Берковица, гости от град Бъйлещ, Румъния, деца, ученици и учители от образователните институции на територията на община Берковица, членове на пенсионерски клубове, граждани.
Ученици от ЛПГ – Берковица, представиха в щрихи краткия, но изпълнен с премеждия и себеотрицание в името на родината, живот на Левски. Докосващ сърцата бе рециталът, посветен на Дякона, в изпълнение на ученици от 2. ОУ „Христо Смирненски“, а децата от подготвителна група „Петле“ в детска градина „Звънче“ развълнуваха присъстващите с „Песен за Апостола“. В знак на почит към великото дело на Дякона бяха поднесени венци цветя.
„Апостоле, ще пазим скъпото ти име. Ще го носим с чест в сърцата си. Твоят огън ще гори в душите ни. Ще пазим завета ти велик навеки. Поклон!“