Актуални Новини, Новини

ПАЗИМ НАВЕКИ ВЕЛИКИЯ ЗАВЕТ НА ЛЕВСКИ

Преди 149 години на паметната дата 18 февруари през далечната 1873 година България губи най-свидния си син – Васил Левски. Обичал страстно род и родина, защитавал пламенно всичко българско и родно Дяконът остави светла диря в нашата история и в паметта на народа ни.
Берковица почете 149 години от гибелта на Апостола на свободата с литературна програма в изпълнение на деца и ученици и с поднасяне на цветя и венци в знак на признателност към родолюбивото дело на най-великия българин, обрекъл живота си на отечеството.
На поклонението присъстваха кметът на Община Берковица Димитранка Каменова, председателят на Общински съвет – Берковица Деян Еленков, кметът на Община Бъйлещ, Румъния, Амалия Настасе, заместник-кметовете на Община Берковица Спаска Георгиева, Гергана Антонова и Атанас Георгиев, общински съветници от Общински съвет – Берковица, гости от град Бъйлещ, Румъния, деца, ученици и учители от образователните институции на територията на община Берковица, членове на пенсионерски клубове, граждани.
Ученици от ЛПГ – Берковица, представиха в щрихи краткия, но изпълнен с премеждия и себеотрицание в името на родината, живот на Левски. Докосващ сърцата бе рециталът, посветен на Дякона, в изпълнение на ученици от 2. ОУ „Христо Смирненски“, а децата от подготвителна група „Петле“ в детска градина „Звънче“ развълнуваха присъстващите с „Песен за Апостола“. В знак на почит към великото дело на Дякона бяха поднесени венци цветя.
„Апостоле, ще пазим скъпото ти име. Ще го носим с чест в сърцата си. Твоят огън ще гори в душите ни. Ще пазим завета ти велик навеки. Поклон!“