Актуални Новини, Новини

ПАНАИР “ФОЛКЛОР И ЗАНАЯТИ” СЕ ПРОВЕДЕ В БЪРЗИЯ

ПАНАИР "ФОЛКЛОР И ЗАНАЯТИ" СЕ ПРОВЕДЕ В БЪРЗИЯ

На 28 и 29 май 2022 г. в с. Бързия се проведе панаир “Фолклор и занаяти”. Панаирът бе официално открит по обяд в събота с присъствие на гости, местни жители на Бързия и делегация (32 човека) от гр. Ниш, Сърбия (партньори в проекта). Приветствие към всички направи Тодор Тодоров – Председател на Управителния съвет на сдружение “Младежки порив за бъдещето” – Монтана и ръководител проект Анна Рангелова – Директор на ОУ „Г. С. Раковски“ село Бързия, община Берковица, а така също г-н Ненад Стоянович от сръбската неправителствена организация „ДЕЛИ“, Ниш – партньор по проекта. В своите думи към присъстващите изказаха благодарност и удовлетворение от всичко случващо се и бъдещи възможности за развитие на грънчарското студио, училището и благоприятната среда към развитие за местната общност на с. Бързия.
Занаяти като ножарство, кожарство и дървообработка бяха представени на изложбените шатри с разнообразни красиви произведения. С демонстрационен стан от Чипровци за тъкане на килими присъстваше занаята килимарство характерен за региона.
“Бабината душица”, онази тънка “нишка“, свързваща вкусните гозби на баба с детството и спомените на всеки по-голям посетил, докосна Ели Лозанова, организатор на фестивала „Бабина душица“. Ели направи вкусна чорбица в котлето на бавен огън и я сподели с всички гости.
„Грънчарското хоро“ прикани в следобеда точно в 16.00 часа всички желаещи да се научат на вариантите на хорото представени от Христо Иванов – хореограф и основател на Фолклорен танцов състав “Ситница” гр. Монтана.
През цялото време на панаира грънчарското студио, изградено в училището на с. Бързия бе отворено за посетители, огромна част, от които седнаха на грънчарските колела и се докоснаха до магията на глината. Въпреки ограниченото време (в рамките на 5-6 часа следобяда и имайки предвид, че занаята изисква време и спокойствие), 42 посетители от Монтана, Берковица, София, Враца Вършец, Бързия и Ниш успяха на шестте колела да изработят интересни модели.
Палитрата на фолклорните звуци, цветове на костюми и красота на танцови стъпки се показа на сцената в двора на училището. Танцов клуб „Бързия“ откри програмата със стомни и китка от хора. Изпълнители от „Фолкпалитра“ – София, Клуб за народни хора „Жеравица“ – Монтана, Фолклорен танцов състав “Ситница” – Монтана, Школа за български народни танци „Стоянови“ – Монтана, народен хор от Народно читалище „Петър Богдан – 1909“ – Чипровци и сборна танцова формация от гр. Ниш, Сърбия също показаха по неповторим начин своята топлина и красива емоция към публиката.
Водещ на събитието беше Петя Генова – журналист, историк, педагог, професионалист в областта на ораторското майсторство.
Дори капчиците пролетен дъждец, които погалиха всички присъстващи на панаира в края на концертната програма, не успяха да размият приятните усещания от всичко случващо се през деня на събитието, а напротив дадоха свежест и пожелания да върви по вода на всички присъстващи и на втория панаир на занаятите догодина в с. Бързия през 2023 година.
Жури от интелектуалци Нели Василева, Асен Асенов и Димитър Томов наблюдаваха изпълненията на артистите и им връчиха плакети с емблемата на фестивала в края всяко тяхно първо изпълнение.
Грънчарското студио на с. Бързия събра отново на втория ден (29 май) партньорите от двете организации по проекта – гостите от Сърбия и танцов клуб „Бързия“. В края на срещата се направи обща снимка пред входа на училището.
Сдружение „Младежки порив за бъдещето“ изказва благодарност на всички участници в панаира, технически персонал, озвучаване, осветление, медицинско осигуряване, противопожарно осигуряване, охрана, кетъринг, на партньорите от Сърбия и на всички хора съпричастни на събитието.


Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Сърбия 2014-2020 г.