Актуални Новини

ПГ „Д-Р ИВАН ПАНОВ“ И ЛПГ – БЕРКОВИЦА С НАГРАДИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО ЗА ГИМНАЗИИ С НАД 100-ГОДИШНА ИСТОРИЯ

XX-награждаване „Да имаш 100-годишна, а и повече от 100-годишна история е знак, че училището има своето място и продължава да е значимо за образованието в своя край“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на церемония за награждаването на 34 професионални гимназии, които съществуват повече от век.

Г-жа Михайлова заяви още, че професионалното образование е един от най-важните приоритети на ръководния екип на министерството и подчерта голямата отговорност на дирекция „Професионално образование и обучение“. Освен това посочи, че вместо предложението 10 гимназии да бъдат наградени за своя стогодишен принос в развитието на българското професионално образование, ръководството на МОН е решило да бъдат наградени всичките 34 професионални гимназии с над 100-годишна история. Сред тях са двете берковски гимназии – ПГ  „Д-р Иван Панов“ /създадена 1913 г. със 104 годишна история/  и  ЛПГ / създадена 1909 г. със 108 годишна история/ .

gorkovПредседателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов посочи, че най-голямото постижение на Закона за предучилищното и училищното образование е въвеждането на обучението по предприемачество още от малките класове. То ще спомогне да се запълни една огромна празнина в българската икономика в бъдеще. Г-н Симеонов увери присъстващите, че в лицето на БТПП имат огромен съюзник по всички въпроси за развитието на професионалното образование и обучение.

Петте най-стари училища с над 130-годишна история, спомогнали на поколения млади българи да усвоят дадена професия или занаят, са:

Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ – Образцов чифлик, Русе (1865); Професионална гимназия по селско стопанство – Садово, област Пловдив (1883); Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ – Русе (1883); Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ – Сливен (1883); Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ – Свищов. (1883).

Награждаването на професионалните гимназии бе по предложение на Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти (НЦПКПС) и ръководството на Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Директорите на всичките 34 професионални гимназии получиха от зам.-министър Михайлова плакета на Министерството на образованието и науката.