Актуални Новини

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ „СРЕЧЕНСКА БАРА“ ЗА ПОДГЛАСНИЦИТЕ В „КЛАС НА ГОДИНАТА“

dav

Трето място в конкурса „Клас на годината 2018-2019 учебна година“ беше присъдено на нас – вече шестокласниците на Трето основно училище „Иван Вазов“, с класен ръководител г-жа Ани Иванова. С получената награда в размер на 600 лв. се почерпихме с пожелание за успешна нова учебна година, а на 28 октомври посетихме пречиствателна станция „Среченска бара“. Посрещна ни управителят на ПСПВ инж. Валтер Будинов, които беше наш екскурзовод по пътя на водата. Заведе ни в отделението с филтърните клетки – това е първият етап от пречистването на водата, която постъпва от язовира. Специално за нас служителите направиха демонстрация на промивка на филтърна клетка, което се налага през определен период от време,

dav

dav

dav

dav

за да се отстранят отлаганията върху пясъка и да се подобри неговата пропускливост. Следващият етап – хлорирането, запомнихме с неприятната миризма, но по този начин водата се обеззаразява. Впечатли ни и лабораторията,  малка и подредена, в която се вземат и изследват проби от водата на всеки три часа, защото тя трябва да отговаря на  съответните показатели, за да е годна за пиене.

В края на обиколката видяхме т. нар. саваци, с които се разпределя водата към Враца, Монтана, Вършец и Берковица.

С огромен интерес слушахме обясненията на инж. Будинов, задавахме въпроси и получавахме отговори. На връщане, в автобуса, една ученичка сподели, че днес е научила много повече за водата, отколкото е знаела до сега.

На излизане от пречиствателна станция се спряхме пред чешма, пихме вода, която идва от върховете „Тодорини кукли“ и прочетохме надписа: „Спри и балканска водица пийни, че със своята чистота радост носи тя“.

Кой е авторът на тези думи – не знаем, но знаем, че в тях се крие същността на живота.