Актуални Новини, Новини

„ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ“ СЪБРА ПОКОЛЕНИЯ

Многобройни са пътищата на книгите към детското сърце. Инициативата „Походът на книгите“ по увлекателен начин докосва детската душевност и оставя следа в паметта на децата, приобщава ги към света на четящите.

За децата от 2. клас на Трето ОУ „Иван Вазов“, гр. Берковица, срещата с чудния свят на книгите бе много интересна. Заедно с учителите-пенсионери от клуб „Народен будител“, малките „защотковци“ на г-жа Филонка Горанова и г-жа Ирина Игова се срещнаха със сладкодумните разказвачи на детски вълшебства, които ги разходиха в света на своите истории. Второкласниците с нескрита гордост демонстрираха отлична четивна техника и споделиха разнообразните си читателски интереси, за което специално бяха поздравени от г-жа Цветана Сотирова.

Детското любопитство бе задоволено и от страниците на интересната енциклопедия „Наука“, която учениците получиха като специален подарък от кмета на Община Берковица г-н Радослав Найденов, заедно с кутия с лакомства.

Как можеш да накараш кола да се смее или панда да танцува? Отговорите на тези въпроси децата намериха в страниците на енциклопедията заедно с г-жа Теодора Иванова – гл. експерт „Образование“, която бе гост на събитието. Тя подчерта, че за детското развитие са важни не само художествените, но и нехудожествените текстове, в които са скрити достиженията на човечеството и науката и които разширяват кръгозора, обогатяват речника и подготвят за живота и бъдещата професия. Г-жа Иванова постави и предизвикателство пред децата – да назоват 10 причини защо трябва да четем.

„Защото е забавно“, „Защото книгите са прозорец към света” и „Защото така научаваме нови неща“ са част от отговорите на децата. 

Срещата на любопитковците с поколението на учителите-пенсионери се превърна в празник на едно голямо богатство – на книги с незабравими герои, книги, с които са расли поколения хора. Учениците имаха възможност да разговарят за доброто, надеждата, търпението, отношението към другите, състраданието и любовта.

                На изпроводяк учениците изпяха песните „Ой, Лазаре, Лазаре“ и „Дена“, с които поздравиха учителите-пенсионери с предстоящите светли празници.