Туризъм

ПОЧИВНА И ПРИРОДНА ЗОНА КОМ

Високо в Берковския Балкан, в подножието на връх Среден Ком, се намира почивна зона Ком. До нея се достига по асфалтов път, на 16 км. от град Берковица. Зоната разполага с три уютни хижи, разположени в непосредствена близост до ски писта Ком.
Почивна зона Ком е едно прекрасно място за отдих целогодишно. През зимата посетителят е впечатлен от невероятно красивата панорама наоколо – покритите в бяло мощни била на върховете Среден и Малък Ком, наметналият бяла премяна отсрещен връх Щърковица, чудните гледки към Берковското поле и град Берковица от птичи поглед. През останалите сезони зоната грабва посетителя със своята зеленина и свежест, с ромоленето на буйните планински поточета, с мелодичните песни на горските обитатели.

МАРШРУТИ В ПРИРОДНА ЗОНА КОМ

Хижите в почивна зона Ком са изходен пункт за интересни маршрути в околността.
Маршрутът от хижи Ком до връх Ком е един от най-предпочитаните маршрути, поради неговата популярност и атрактивност. Върхът е най-високият в Берковския балкан и любим на местните жители и гостите на Берковица. До него се достига за около 2 часа, като пътеката първо преминава през красива борова гора. След достигане на билото над местност Фунията се разкрива чудна гледка към Берковица и близките върхове – Малък Ком, Среден Ком, Щърковица, а в далечината към било Козница, връх Тодорини кукли и Врачанския балкан на югоизток, и Монтанското поле и Златията, чак до дългата и неясна ивица на река Дунав на север. От там пътеката криволичи по билото, предлагайки на посетителя невероятни и просторни гледки. На върха е разположен и паметник на поета Иван Вазов, живял и творил в Берковица. Част от неговото стихотворение „На Ком“ е издълбано в мраморната плоча на върха.
Друг интересен маршрут за разходки в зона Ком е този до съседния връх Щърковица. От хижи Ком се тръгва на юг по стария път към прохода Петрохан през долния край на местност Фунията. След това се продължава по пътя и на острия десен завой се следи за живописна горска пътека вляво, която след няколкоминутно лъкатушене между борове и клекове извежда посетителя на открито пред върха. Освен към Берковското поле, Врачанския балкан, прохода Петрохан и Монтанското поле, от връх Щърковица се открива панорамна гледка към голяма част от Берковския балкан – върхове Малък и Среден Ком, местност Фунията, а на северозапад върховете Камара, Момина могила, Здравченица. Маршрутът е лек и приятен, отнемащ не повече от един час в посока.
Посещение на резерват Горната кория е атрактивен познавателен маршрут, оставящ незабравими спомени и впечатления. Началната точка на маршрута е горният край на влека на ски писта Ком, или отбивката надясно към резервата, обозначена на около 100 м. след началото на пътеката за връх Ком. Маршрутът следва пътеката на запад, по която към връх Малък самар, разположен на територията на резервата, посетителят може да се наслади на разнообразния растителен и животински свят, на красивите каменни реки, спускащи се от връх Среден Ком, на панорамните гледки към околните върхове, била и долини, откриващи се от връх Малък самар.
Разходка до местност Вазов камък. Местност Вазов камък се намира съвсем близо до ски пистата в Берковския балкан. Изходен пункт е хижа Ком – нова, от която покрай „чайната“ на ски пистата и изкачвайки долната й част, съвсем наблизо под съоръжението на влека, започва пътеката за местност Вазов камък. Според преданието на това тихо и спокойно място, под сянката на вековните дървета, Иван Вазов си е почивал, размишлявал и творил. Маршрутът е лек и приятен, подходящ и за деца, отнемащ не повече от двадесет минути в посока.

ХИЖА КОМ НОВА
ХИЖА КОМ СТАРА
ХИЖА КОМ ПИСТАТА

ВРЪХ ГОЛЯМ КОМ
ВРЪХ ГОЛЯМ САМАР
ВРЪХ СРЕДЕН КОМ
ВРЪХ МАЛЪК КОМ
МЕСТНОСТ ФУНИЯТА
РЕЗЕРВАТ ГОРНАТА КОРИЯ
ВРЪХ МАЛЪК САМАР
МЕСТНОСТ ВАЗОВ КАМЪК
ВРЪХ ЩЪРКОВИЦА