Актуални Новини

„ПО СЛЕДИТЕ НА ЛИТЕРАТУРНАТА ПАМЕТ“

На 27 юни 2014 г. в къща-музей „Иван Вазов“ бе представена книгата на д-р Стефанка Кръстева „По следите на литературната памет“ и открита документална изложба за писателя и художника Райко Алексиев с псевдоним (Fra Diavolo). Мероприятията са посветени на 164-та годишнина от рождението на Вазов и 125 годишнината на романа „Под Игото“. Ученици от Лесотехническа гимназия Берковица представиха литературна програма за патриарха на българската литература, а певческа група „Здравец“ поздрави всички присъстващи със своите изпълнения.

Новата книга на д-р Стефанка Кръстева „По следите на литературната памет” е не просто една монография. Това е книга за книгите, за най-видните представители на националната литература, за българското литературно наследство и неговото музейно представяне.

Тази книга запълва една отдавна съществуваща празнина в полето на музеоложките изследвания като представя задълбочено и всеобхватно, в контекста на историческите събития, съдържанието и периодите на възникване и развитие на литературната памет, нейните форми за представяне и начините на съхранение.

Монографията е един чудесен учебник по литературна музеология, но и любопитно и увлекателно четиво за всеки, който може да бъде изкушен да тръгне по следите на литературната памет. Издател на книгата е Национален военноисторически музей.

IMG_8477Райко Алексиев (псевдоним Фра Дяволо) е виден български художник, карикатурист, фейлетонист; неколкократен председател на Съюза на дружествата на художниците в България; сътрудник на периодичните издания „Барабан“, „Смях“, „Людокос“, „Българан“, „Маска“, „Зора“; основател, главен редактор и списувач на сатиричния вестник „Щурец“ (1932-1944). Автор е на няколко сборника с хумористични разкази и фейлетони. Участва в няколко художествени изложби.

Експозицията, която бе открита в къща-музей „Иван Вазов“   показа Райко Алексиев не само като художник и писател хуморист, но и като IMG_8472обществено ангажирана личност, като обединяващо звено на различни творчески концепции.

Райко Алексиев е роден в Пазарджик на 3 март 1893 г. Учи литература в Софийския университет, посещава извънредните курсове в Художествената академия. Специализира живопис в Германия и Италия.