Актуални Новини

ПРАЗНИК НА МАЛИНАТА –ПЕСНИ, ЛАГЕРНИ ОГНЬОВЕ И МНОГО ЕМОЦИИ

IMG_1616Всяка година през втората седмица на месец август в местността на хижа Ком в Берковския Балкан се провежда Празник на малината. Този празник е в чест на природата, планината и малините – символ на Берковица.

Туристите ветерани и техните гости от цялата страна три дни пяха, танцуваха, организираха си походи и се заредиха с приятни емоции от празника. Събитието бе открито с богата музикална програма, лагерен огън и много хора в прохладната лятна вечер. Гост на Празника на малината бе зам.-кметът Ася Велиславова, която поздрави IMG_1625присъстващите с  думите:

„Уважаеми туристи-ветерани,

Скъпи приятели,

Над четвърт век Берковица поддържа традицията за Празник на малината.  Ние в града под Ком имаме късмета и щастието да сме дарени щедро от природата със свеж въздух, бистра балканска вода и разбира се аромат на малини. Такъв е и споменът от нашето детство, IMG_1629от моето детство – когато бяхме възпитавани в истински семейни ценности, в любов и преклонение пред величието на природата и стремеж към съхраняване на традициите.

Благодарение на Вас ние си припомняме всичко това и се връщаме към корените си.

От името на кмета на Община Берковица инж. Милчо Доцов и лично от мое име, искам да Ви благодаря за ентусиазма, неугасващия плам и младежки дух, с които всяка година подготвяте този прекрасен празник IMG_1636и ни каните край лагерния огън!

Бъдете здрави и дълголетни!“

Берковица се слави като град на туризма и планинарството още от  древността, но като начало на организирана излетна проява може да се счита 1879 г., когато Иван Вазов заедно с няколко общественици от града, обичащи природата, организират първия излет в Берковския Балкан и изкачват величествения Ком. От този момент се заражда идеята в града да се създаде туристическо дружество, което да организира и провежда излети, походи до връх Ком, Петрохан, Тодорини кукли, Щърковица, Самарите, Хайдушки водопади и много други.