Актуални Новини

ПРАЗНИК НА ЯГОДАТА

В ягодовата плантация на италианската фирма „Екотера” край село Боровци, Oбщина Берковица се проведе традиционният празник на ягодата. Това е тринадесетото му издание. Всяка година в сезона на ягодите собственикът на фирмата – италианският бизнесмен Андея Ригони събира под шатра насред ягодите своите работници и много гости. Сред поканените бяха посланикът на Италия у нас Стефано Балди, народните представители д-р Илиян Тимчев, Атанас Костадинов, Дилян Димитров, кметовете на Берковица инж. Милчо Доцов, на Монтана Златко Живков и на Медковец Венцислав Евгениев. Празникът преминава с благодарствени речи от страна на собственика, поздравления от гостите и специален обяд.

„След унищожаването на земеделието в берковския край през 90-те години, първата стъпка за съживяване на традиционното отглеждане на ягоди направи италианската фирма „Екотера“ през 2003 година“ – каза кметът инж. Милчо Доцов.

Фирма „Екотера” е част от големия холдинг „Ригони ди Азиаго”, който се занимава с производство на екосладка. Отглеждането на плодовете става по биологичен начин.

Край Боровци и съседните села „Екотера” отглежда 700 дка с ягоди, малини, сливи и ябълки. Цялата продукция се изнася за Италия, където се преработва. Сладката на Ригони са познати на потребители от цяла Европа и САЩ. В зависимост от сезона фирмата наема от 500 до 1000 работници.