Актуални Новини

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МАРБЪЛ ПРОЕКТ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

IMG_7754Зам.- кметът на Община Берковица Радослав Найденов посрещна днес английските приятели на града от Марбъл проект, които  12  години  развиват благотворителна дейност в общината. Проектът има и берковски екип, който координира и спомага дейността на англичаните.  Петимата представители на Марбъл са на кратка визита в нашата община. Целта им е да си съставят план за следващи проекти до края на тази и следващата година, тъй като всичко се променя бързо. Чисто стратегически те искат обмен на актуална информация с Община Берковица в социалната сфера. Приятелите на града от Марбъл конкретно искат да знаят с какво могат да бъдат полезни, тъй като до сега са комуникирали  направо с директорите на социални заведения за техните нужди. Сега искат с общината да съгласуват къде благотворителната организация ще бъде в годините напред. За англичаните е важно да са сигурни, че средствата, които влагат за дадено социално заведение няма да са напразно и тази институция няма да бъде закрита.

Зам.-кметът Радослав Найденов ги приветства с „добре дошли“  и сподели, че Община Берковица винаги е трогната от тяхното посещение и всеки път се радва на гостуването им. Той не скри от английските гости факта за делегираната социална дейност от държавата и недостатъчното й финансиране като буфера за това се поема от общините. За момента, подчерта г-н Найденов, деинституционализацията на деца е приключила и услугите за тях ще останат. Сега Община Берковица ще кандидатства с проект за Дневен център и ще се реновира крило на бившата детска градина в ж.к Изгрев. По този начин ще се помогне и на родителите на деца с увреждания. Според зам.-кмета инж. Доцов вижда партньоството си с Марбъл положително и се надява и занапред  да е така. Радослав Найденов ги попита за проблемите, които те виждат в общината и по какъв начин ръководството може да ги реши. Представителите на благотворителната организация силно се заинтересуваха от Дневния център и споделихч, че нямат възможност да финансират цялата сграда, но могат да се включат в някои дейности. Според тях правителствата дават пари за мащабните неща и понякога дребните, но важни детайли се пропускат и те могат да бъдат полезни точно там. В хода на разговорите стана ясно, че социалните заведения имат проблем с ограничения бюджет за храна и тук помощта на благотворителните организации ще е много необходима. В заключение г-н Найденов каза, че самия процес на деинституционализация е дал по-добра среда на децата, но ги е лишил от някои други неща и този проблем ще се задълбочава с времето.

Отново остана надеждата, че разгласявайки това, което прави Марбъл в Община Берковица ще накара все повече хора да отворят сърцата си за дарителство и това да е един стимул за благотворителност. Следващата цел, която си е поставил кметът  инж. Милчо Доцов  е подобряване на публично-частното партньорство и работа в тази насока. Англичаните благодариха на общинското ръководство, че им подава ръка за съвместна работа и включва общината в техните инициативи.  Дарителите  получиха отново уверението, че имат пълното съдействие на общината за осъществяването на всички прояви. На територията на Община Берковица има няколко социални заведения и подкрепата на благотворителната организация е от изключителна полза. В програмата на тяхната визита бе включено посещение на социалните домове в Берковица и този в Бистрилица.