Актуални Новини

ПРЕКРАСЕН ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ НА БЕРКОВСКА СЦЕНА

IMG_1384Уникален фолклорен танцов спектакъл „Легенда за самотния бор“  подари танцов състав „Малинарка“ към НЧ „Иван Вазов-1872“ на берковската публика. Учатие взеха и изпълнители от клубовете  „Веселие“  и  „Танцувай за здраве“. В продължение на час танцьорите разпръскваха магията на българския фолклор в големия читалищен салон, който се оказа тесен да побере всички желаещи да се докоснат до магията на музикално-танцовото изкуство.  Зрителите станаха част от прочутата история за самотното борово дърво. Те се възхищаваха на левент овчар Богдан, омайваха се от красотата на лична мома Радойка, съпреживяваха любовните им трепети и тъгуваха по трагичната IMG_1411развръзка на историята. „Архитект“ на този невероятен спектакъл, пренесъл любителите на фолклорното изкуство през историята на Самотния Бор бе художествения ръководител и хореограф Димитринка Иванова, която накрая получи заслужените аплодисменти на публиката и танцьорите.

ЛЕГЕНДА ЗА САМОТНИЯ БОР

Живял по тези места левент овчар. Той припкал пъргаво след стадото си, балканския вятър развявал гарвановия перчем около ваклото му IMG_1400лице. Момите и жените се молели Богу, да им го пази, че неговата свирня вливала в душите им животворен балсам.

Обичал Богдан лична мома Радойка. Сравнявали красотата й с цветята, от звездите по – ясно греела и като слънцето светела! Като тръгнела със стомните за вода, младите въздишали по нея, а старите скланяли глави пред красотата и скромността й.

Тези години, били черни години за българите. Тежък живот живеели нашенци под игото на турците …Плащали и за земята си, и въздуха дори.

IMG_1418В Берковица вилнеел зъл и омразен бей. Той отвлякъл в харема си красивата Радойка. Минали години, но нито разкошния живот който й предложил бея, нито слугите грижещи се за нея, могли да я накарат да си смени вярата. Но тежка мъката по род и любим, поболяла красивата българка. Бея обявил, че търси лекари, баячки, знахари от цялата страна за да й помогнат. Обявил и огромна награда за успешно лечение.

Младия Богдан бил внук на билкова лечителка, която му казала лек за всички болести. Отива той при бея и му заявява, че може да излекува жена му. Условието било да види очите на болната.

– Добре – щом трябва …

Лекувал я овчаря два дни, на третия тя станала – все едно не е боледувала с месеци, здрава и весела !

– Казвай овчарю какво искаш: злато монети, злато накити, златни украшения, скъпоценни камъни, коприна, сърма …

– Нищо не искам, само ми си дай Радойка!

Беят се разгневил, но се сдържал, па продумал:

– Ела утре и си я вземи !

На другия ден Богдан отива да я прибере. Турците му я дават мъртва. Той грабва мъртвото тяло и се заизкачвал за към Балкана – горе на най–високата бикова ливада.

Още идната пролет, там се появил младия самотен бор.

КОГАТО НОВА ЛУНА ПОКАЖЕ СВОЯ СЪРП НАД КЛОНИТЕ НА САМОТНИЯ БОР, БЕРКОВЧАНИ ПОГЛЕЖДАТ КЪМ НЕБЕТО И СИ ПОЖЕЛАВАТ ОБИЧ !