Актуални Новини

ПРИЗОВИ МЕСТА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ВТОРО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ” В ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

vsichkiВчера, 19 февруари 2015 година, пред паметника на Васил Левски в нашия град бяха наградени отличените участници в конкурса за есе и стихотворение на тема „Животът на Васил Левски“, организиран от Литературен клуб „Бъдеще“, в който се включиха и ученици от Второ основно училище „Христо Смирненски“ – Берковица.

В раздел „Поезия“, във възрастова група 5-7 клас, стихотворението на шестокласника Илиян Ангелов „Честта му никога не ще погазим“ се класира на 1. място, а стихотворението на седмокласничката Теодора Андреева „Пред теб се чувствам дребна“ на 3. място. В раздел „Проза“, в същата възрастова група, Александрия Константинова от 7. клас зае 2. място с есето си „Име на светец“. Отново в раздел „Поезия“, възрастова група 8-12 клас, стихотворението на осмокласничката Петя Петрова се класира на 3. място.
Преклонение и признателност пред делото на Апостола бе основен акцент в творбите на учениците от нашето училище. Възторжени и пламенни бяха есетата и стихотворенията и на Моника Милен, Моника Добромирова, Христа Юлиянова, Анелия Георгиева, Вероника Стефанова, Любослава Иванова, Дани Кръстев, Виктория Костова, Джулия Недкова. Ето едни от най-силните думи в техните слова:
„Няма друга личност от нашата история, която да е толкова чиста и свята. И в сърцето на всеки българин винаги трябва да има една, макар и малка частичка, искрена благодарност и преклонение пред Васил Левски – Апостола на свободата.
Нека нито един от нас никога да не забравя името на великия българин Васил Левски! Нека се гордеем, че сме българи! И да бъдем негови достойни наследници.“
Горди сме, че учениците Божидар – 4.б клас, Мария – 4.а клас, Габриела – 4.а клас и Ивета от 3. б клас, участници в Детското театрално студио “Николай Фол” при Читалище “Иван Вазов – 1872” с ръководител Мария Илийевска, почетоха вчера паметта на Апостола заедно с гражданите на Берковица.