Актуални Новини

ПРИКЛЮЧИ ЧЕТВЪРТАТА РАБОТНА ВИЗИТА ПО ПРОЕКТ ПО РЕГИОНАЛНИ ПАРТНЬОРСТВА НА СЕКТОРНА ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

LOGOВ рамките на периода от 11ти до 17ти юни 2014 г. Община Берковица организира поредица от работни срещи с цел успешната реализация на съвместния проект с община Елбльог, Полша – „Превенция и образование – сътрудничество между местните власти и полицията, насочено към училищата и образователните институции” реализиращ се по секторна програма „Коменски”, Регионални партньорства на Програмата „Учене през целия живот”. 10-членната делегация от Полша бе представена от служители от Полицейско Управление, гр. Елбльог, Гимназия №6, гр. Елбльог , Общообразователна и техническа Гимназия, гр. Елбльог и представител на Община Елбльог.

DSC00605От българска страна в работните срещи взеха участие представители на Община Берковица, както и месните партньори по проекта – Районно Управление Полиция гр. Берковица, Гимназия „Д-р Иван Панов” и Трето основно училище „Иван Вазов”.

На 12 юни полската делегация посети Районно Управление Полиция гр. Берковица, като се запознаха с работата на полицията в училищата и се срещнаха с децата, участващи в пилотния проект „Детска полицейска академия“. След което партньорите по проекта посетиха Школата за обучение на водачи на служебни кучета в гр. Берковица, където наблюдаваха демонстрации с полицейските кучета в различни ситуации – откриване на дрога, на взривни вещества и други. След това се срещнаха с директора на Областната дирекция на МВР в Монтана ст. инспектор Иван Георгиев, с началника на отдел „Охранителна полиция” комисар Валери Димитров и със зам. директора на ОД МВР Монтана комисар Кирил Георгиев. Гостите се запознаха със структурата, дейността и управлението на полицейската дирекция. В Научно-техническата лаборатория бе направена демонстрация на работата на наркогазов хроматограф – апаратура за изследване на кокаин, хероин и канабис. Разгледана бе подвижната криминалистична лаборатория, съдържаща полеви наркотестове за над 10 вида наркотични вещества, куфари с инструменти за извършване на оглед на местопроизшествие и изземване на дактилоскопни, трасологични, биологични и други видове следи, металотърсач, лазерни ролетка за измерване на разстояние и други. Полските партньори по проекта останаха впечатлени от направената демонстрация от групата на РУП Монтана за задържане на извършител на престъпление. Визитата им в гр. Монтана завърши с посещение на Областната администрация.

На 13 юни партньорите посетиха Трето основно училище „Иван Вазов”, където присъстваха на официалната церемония на раздаване на свидетелства за завършен учебен клас на учениците и разгледаха училището. След това бе посетена и Гимназия „Д-р Иван Панов”, където бе представена презентация за дейностите по проектите, по които работи училището. В детски център „Камбанка“ се проведе концерт, организиран в рамките на проекта, където ученици от двете училища, участващи в проекта, танцов ансамбъл „Малинарка“ и хор „Щурче“ представиха с песни и танци талантите на Берковица.

На 16 юни в сградата на общинска администрация гр. Берковица г-жа Димитранка Каменова – кмет на община Берковица връчи сертификати на всички участници в четвъртата работна визита по проекта. Също така гостуващата делегация имаше възможността да види презентация за проведените дейности до момента по проекта, представена от гимназистите и да отговори на техните въпроси.

По проект „Превенция и образование – сътрудничество между местните власти и полицията, насочено към училищата и образователните институции” предстоят още две работни визити, които ще се проведат през 2015 г. в община Берковица и община Елбльог.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия по Програма „Учене през целия живот”, дейност Регионални партньорства „Коменски”.

Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.