Актуални Новини

ПРИЛОЖНОТО КОЛОЕЗДЕНЕ В БЕРКОВИЦА С 15-ГОДИШНА ИСТОРИЯ

img_6136На 2 декември 2016 г. с вълнуващо тържество Клубът по приложно колоездене отбеляза своя 15-годишен  юбилей. Началото е поставено на 28.11.2001 година. През тези години в клуба са били обучени много деца, станали медалисти и шампиони. Главната заслуга за това да го има приложното колоездене толкова години, да развива уменията на подрастващите и да ги учи на дисциплина имат треньорите Цветана Петкова и Вячеслав Трендафилов, които са основателите на Клуб по приложно колоездене – Берковица. Велосипедът е първата и най-забавна възможност за детето да се научи да управлява превозно средство, а покрай това – да опознае правилата за уличното движение и да осъзнае, че спазването им е важно най-вече за неговата собствена безопасност.

img_6132Идеята на приложното колоездене е именно в това: да развие уменията на подрастващите в майсторското владеене на колелото и да ги научи на пътна безопасност. Официални гости на събитието бяха председателите на СБА-София, Монтана , Берковица, Председателят на Националното движение по приложно колоездене, Председателят на ОбС- Берковица д-р Илиян Тимчев, кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов, зам.-кметът Радослав Найденов, общински съветници, приятели и спомоществователи на клуба. В поздрава си към всички, инж. Милчо Доцов подчерта, че Община Берковица се гордее със своите шампиони по Приложно колоездене и техните неуморни треньори. В продължение на своята социално-ориентирана политика кметът допълни, че за следващата година общината предвижда увеличение на средствата за спорт, защото децата са бъдещето й. Инж. Доцов многократно изказа благодарности към усилията и волята на Цветана Петкова и Вячеслав Трендафилов, на бившите и настоящи състезатели на клуба и техните родители, както и на  благодетелите, които през годините са помагали той да съществува и да жъне тези успехи. Кметът дари и свои лични средства по случай 15-годишнината на Клуб по приложно колоездене – Берковица. Последваха още много поздравления и благопожелания, подаръци и скъпи спомени. Гостите на празника се насладиха и на демонстрация на деца от клуба, както и изгледаха мултимедийна презентация с историята на приложното колоездене в Берковица. За своята 15-годишна история клубът има завоювани 27 първи места. Музикален поздрав към присъстващите отправи чаровната Божидара Сергеева и танцьорите от „Малинарче“ към НЧ „Иван Вазов-1872“ – Берковица.

Чрез приложното колоездене децата спортуват и са активни. Освен това се учат на пътна безопасност. Практиката е показала, че те са толкова добре подготвени теоретично, че на по-късен етап от живота си без проблем решават листовките на шофьорските изпити и взимат книжка. Тези деца изграждат у себе си и съвсем друга култура на поведение на пътя, защото още от малки знаят какви могат да са последиците, ако например пресичаш на червено.

Равносметката днес е, че тази дейност продължава да съществува най-вече заради усилията на Община Берковица, СБА и желанието на неговите деятели да я държат „жива” и да я развиват.

С благодарност към: Инж. Милчо Доцов, Димитранка Каменова, Петър Якимов, Петър Каменов, Борис Цветков, Данаил Райков, Вячеслав Трендафилов, СБА-София, Монтана и Берковица, Ротари клуб, Иван Димитров, Иван Веселинов, Младен Кузманов, Румян Горков, „Крос“ ООД, БУН- Берковица и всички родители на състезателите.