Актуални Новини

ПРОДЪЛЖАВА АКЦИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА В БЕРКОВИЦА „ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ! ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ!”

IMG_2579В рамките на два дни за времето от 11:00 ч. до 12:00 часа в Берковица продължи провеждането на традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя.“ Целта е ограничаване на пътно-транспортния травматизъм и осигуряване на превантивни мерки за ПТП с деца. Акцията ще продължи до 31 октомври 2018 година. По време на мероприятието, което се проведе на главния път под бензиностанция OMV, ученици от 12. клас при ПГ „Д-р Иван Панов“, заедно със служители на РУ на МВР-Берковица и инспектор  Детска педагогическа стая Пламен Панайотов, раздадоха  брошури и напомняха на шофьорите да карат със съобразена скорост и IMG_2584безопасно.

Акцията не подмина и Старши комисар Ивайло Антонов, Директор на Областна дирекция на МВР – Монтана, който също бе спрян от учениците и получи напътствия и пожелания за безопасно и безаварийно шофиране.

През втория ден на мероприятието отново ученици от ПГ „Д-р Иван Панов“  на главен път по ул. „Александровска“ в Берковица призоваваха пешеходците да пресичат внимателно определените за IMG_2586целта места. За времето от 10:00 ч. до 12:00 ч. на 26.10.2018 г. в рамките на акцията са съставени: 8 акта и 1 фиш за неправилно пресичане на пешеходци, 1 акт на водач на МПС, отнел предимство на пешеходец и 4 акта на нарушители пешеходци без документи за самоличност.

При старта на учебната година в районите на всички учебни заведения в Община Берковица  имаше засилено полицейско присъствие. Униформените служители продължават да следят за недопускане на нарушения на обществения ред и ПТП с подрастващи.

IMG_2595Практиката показва, че рискът от настъпване на ПТП с подрастващи през есенно – зимния сезон е най – висок в сутрешните часове и привечер, когато децата отиват и се прибират от училища. Тогава видимостта е ограничена, а трафикът интензивен. На ръководствата на учебните заведения е препоръчано, преди започване на учебните занятия и след тях, лица от охраната на училищата или педагози да дежурят в зоните на пешеходните пътеки и местата, където масово пресичат учениците, като се грижат за безопасното пресичане през IMG_2604цялата учебна година.