Актуални Новини

ПРОЛЕТНО ЗАЛЕСЯВАНЕ В ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА

IMG_3361В Седмицата на гората Община Берковица, РДГ, ДГС и спортисти от ръгби клуб „Балкански котки“ се включиха с пролетно залесяване на 25 броя фиданки на Градския стадион. Дръвчетата са туи, конски кестен, лирови дървета и акация. На официална церемония в парковата част на спортните съоръжения всички деца, лесовъди и горски служители бяха поздравени от инж. Сашко Каменов – Директор на РДГ-Берковица и от зам.-кметът г-жа Ася Велиславова. Г-жа Велиславова допълни още, че Община Берковица е спечелила проект за изграждане на спортно игрище и следващата година в Седмицата на гората традицията по залесяване може да продължи на новото съоръжение. IMG_3336След това те се включиха в засаждането на фиданките. Примерът им последваха ученици, служители и доброволци.

Тази година „Седмицата на гората-2019“ се провежда под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората“. Националното откриване тази година бе в Благоевград. Седмицата на гората в България е започнала като празник на залесяването през 1925 г., въведен покрай приемането на осмия за България Закон за горите. С приемането на закона две министерства – на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти – постановяват създаването на IMG_3349празника, като той се превръща в масово залесяване из страната и продължава и през следващите години. Целта на празника през този период е доброволен труд за страната, която по това време се нуждае много от залесяване на оголените склонове и озеленяване на градове и села. Честването се превръща в Седмица на гората през 1934 г. и включва разнообразни събития – от залесявания до беседи.

През 2019 година Седмицата на гората отбелязва няколко юбилея на горскостопанската общност – 140 години от създаването на централната горска служба, 120 години специализирана горска преса и 110 години от учредяването на Съюза на лесовъдите в България. Централната горска служба е една от първите самостоятелни администрации на следосвобожденска България, като и досега горското стопанство има експертно управленско звено в правителството – днес това е Изпълнителната агенция по горите.