АКТУАЛНО

ПРОТИВОПОЖАРНИ ПРАВИЛА ПРЕЗ ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО”

3500 гр.Берковица, ул. „Антон Страшимиров” №2

С началото на отоплителния сезон се повишава и риска от възникване на пожари, като причините основно са липсата на подготовка за използване както на отоплителните уреди, така и на димоотводните тръби и комините! Във връзка с това, от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Берковица отново припомняме някои от основните правила при експлоатацията на отоплителните уреди:

 

             I.      ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ НА ТВЪРДО ГОРИВО:

 

–          Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!

–          Горивните камери на такива уреди са изчислени за определен тип гориво и при ползването на други горими вещества и материали с по-висока калоричност, стените на печките прогарят, създавайки непосредсвена опасност от възникване на пожар.

–          Под печките за твърдо гориво не трябва да има горими настилки, или трябва на тях да има поставена негорима подложка, излизаща пред нея най-малко на 30см. и 20см. встрани, с борд 1см.;

–          Отстоянието от горими предмети не трябва да е по-малко от 1 м.!!! Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали! При по-малко разстояние до горими материали е необходимо същите да се защитят с „екрани” от гипскартон или друг негорим материал;

–          Проверява се стабилното укрепване на димоотводните тръби (кюнците). Прогорели /пробити/ кюнци, незабавно се подменят с нови!

–          Отворите към комина, трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени розетки.

–          В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията и те периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от веднъж годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди.

–          Ако сте установили наличие на пукнатини в комините в подпокривните пространства или помещенията, същите трябва незабавно да се измажат.

–          Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали и на разстояние не по-малко от 10 см. от тях.

–          От по-старите сгради трябва да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност – вградена дървена греда в конструкцията на комина! Пожарната опасност в този случай не е за подценяване – през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до нейното запалване.

–          Печките никога не трябва да се разпалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за следващия ден.

–          Винаги след ползване на печка на твърдо гориво, тя трябва да се изгасява докрай. Опасно е т. нар. „непълно горене” или „тлеене” на дървесината, при което се отделя силно токсичният продукт на горенето въглероден окис /СО/. Той не се усеща, но може да доведе до задушаване. Този газ е причина за по-голямата част от смъртните случаи при оставени тлеещи печки в помещения с пребиваване на хора. Ако печката се самозагаси, трябва да почистите горивната й камера!

–          При почистването на отоплителните печки сгурта трябва да се изхвърля само на установени места, но не и в кофите в които се изхвърлят други горими отпадъци!

–          Не оставяйте за сушене върху или около отоплителните уреди дрехи и др. леснозапалими материали.

–          След всяко презареждане на печките е необходимо плътно да се затварят вратичките им;

–          Зиданите печки (камините) трябва да са монтирани на конзоли, вградени в носещи стени на плътна негорима основа с височина поне 25 см. от горимия под до огнището. Те трябва да са добре измазани или изолирани с негорими материали, като не се допускат никакви процепи и пукнатини, през които горенето може да се разпространи към съседни помещения.

–          Съхраняването на горивата трябва да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене, както и с източници на запалване.

–          Пристроените към къщите навеси трябва да са с негоримо покритие до плътни негорими стени.

–          Въглищата да се складират най-много до 2 метра височина на отделни купчини. При наличие на влага те могат да се самозапалят!

 

 

          II.      ВНИМАНИЕ:

 

–          Всички неизправности в отоплителните и електронагревателни уреди се отстраняват незабавно, а ако това е невъзможно, уредите се спират от експлоатация!

–          Не оставяйте без наблюдение включени отоплителни и електронагревателни уреди!

–         Преди началото на отоплителния сезон, почистете комина и кюнците от натрупани сажди! Ако вече се отоплявате и не сте го направили: НАПРАВЕТЕ ГО ВЕДНАГА!

–          Не оставяйте сами в къщи и без наблюдение малки деца, а също така и възрастни хора! НИКОГА НЕ ГИ ЗАКЛЮЧВАЙТЕ! Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с най-тежки последици! На децата ограничете достъпа им до кибрити, запалки и други огнеизточници, а на възрастните припомняйте постоянно мерките за безопасност.

–          При възникване на пожар, или изтичане на газ, незабавно напуснете помещението, затворете вратата след Вас и се обадете на тел. 112!

 

 

 

 

14.01.2013г.                                                          инсп. Михайлов

гр.Берковица                                                          РСПБЗН-Берковица

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

ОБЯВА НА СДРУЖЕНИЕ „МИГ -БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ“ ЗА ПРИЕМ НА ПРОЕКТИ ПО МЯРКА 19.2-8.6
Актуални Новини

АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ НА ТЕМА „ИЗСЛЕДВАНЕ НА УДОВЛЕТВОРЕНОСТТА ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ ВЪРХУ БЕНЕФИЦИЕНТИТЕ/КАНДИДАТИТЕ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА МИГ“

Уважаеми съграждани,Моля да отделите от Вашето време в подкрепа на Сдружение МИГ – Берковица и Годеч, като се включите в

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

СПИСЪК НА МАТЕРИАЛИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ В КОМИСИИТЕ И НА СЕСИЯ НА ОбС – БЕРКОВИЦА 26 МАЙ 2023 г.

КОМИСИЯ ПО ИКОНОМИКА, ПРИВАТИЗАЦИЯ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА22 май 2023 г. (понеделник) – 14:00 часа 1.Докладна РД-92-00-2517 относно продажба на ПИ

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Националната кампания „Живот след инсулт“
Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ПОДКРЕПЯ ПОСТРАДАЛИТЕ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ ЗА КАЧЕСТВЕН ЖИВОТ СЛЕД ИНСУЛТ

Община Берковица застава отново зад пострадалите от инсулт и техните близки, като се присъединява към Националната кампания „Живот след инсулт“

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Дом за стари хора - Берковица (8) Кмет на Община Берковица (35) МИГ Берковица и Годеч (14) Образование (41) Община Берковица (411) Общинска администрация-Берковица (51) Общински съвет-Берковица (25) Обява (22) Природни забележителности (21) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (17) велислав захариев (7) дневен ред (12) заповед (13) заповеди на кмета (23) избори (10) избори за Народно събрание (9) изложба (7) кмет берковица (8) кмет община берковица (13) конкурс (12) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (11) общинска администрация (55) общински съвет - берковица (8) обява община берковица (8) обявление (73) обявление отдел СУТ (9) основни училища (8) отдел строителство (21) поздравителен адрес (21) проект (11) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (11) социални дейности (14) социални услуги (9) спорт (12) спортни клубове (11) съветници (9) съобщение (10) туризъм (32) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ ЗА ДЛЪЖНОСТ „СЪТРУДНИК СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ“

Обява за провеждане на подбор на персонал за длъжност „Сътрудник социални дейности“ по Проект BG05SFPR002-2.002-0083 „Укрепване на общинския капацитет в

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.