Актуални Новини

ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА НАМЕРЕНИЕ ЗА ПОЕМАНЕ НА ДЪЛГОСРОЧЕН ДЪЛГ ОТ ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

IMG_1530 IMG_1532На 20 юли 2018 г. от 11.00 часа в заседателната зала на ОбА-Берковица се проведе публично обсъждане на намерението на Община Берковица за поемане на дългосрочен кредит в съответствие със Закона за общинския дълг. Предназначението на дългосрочния общински дълг с банков кредит е финансиране на проект: „Асфалтиране улици в община Берковица“, по който е предвидено да се ремонтират 15 улици в град Берковица и общо 4 улици в селата Бързия, Боровци и Замфирово.

На публичното обсъждане присъстваха председателят на Общински съвет-Берковица Иван Кирилов, кметът инж. Милчо Доцов,  директори на дирекции, служители на администрацията, директори и представители на учреждения и клубове, както и граждани.

Инж. Милчо Доцов представи поименно на присъстващите всички улици, включени в проекта за ремонт, като подчерта, че те са избрани не само защото са важни транспортни улици, но и защото водопроводите по тях са в добро състояние и не се очаква възникване на аварии. Изборът на улиците е съгласуван с ВиК-Берковица, от където са удостоверили  състоянието на водопреносната инфраструктура, позволяваща ремонт на пътнтите платна. Кметът отговори и на въпроса защо сега се предприема тегленето на дългосрочния кредит като поясни, че до момента приоритет на общината е било постигането на финансова стабилност. „Едва след като са разплатени по-голямата част от старите задължения, вече можем да съсредоточим усилия за ремонт на улици чрез поемане на дългосрочен кредит“  – уточни кметът.

Съгласно направения анализ към 30.10.2019 год. задълженията на общината (общо заеми и неразплатени) се очаква да са около 1 млн. 400 хил. лв. при наследени над 3 млн. лв. през ноември 2015 год.

Инж. Милчо Доцов представи и конкретните параметри на кредита – той е на стойност 600 000 лева, а срокът за изплащане е 7 години (84 месеца). Общината ще ползва 1 година гратисен периоад, а максималният лихвен процент е до 3 %. Реално на месец общината ще трябва да отделя по около 6 000 лева за погасяване на този кредит.

След проведеното днес обществено обсъждане предстои да бъде внесена и докладна пред Общински съвет-Берковица. Местният парламент ще гласува поемането на дългосрочния  кредит на 27.07.2018 год.