Актуални Новини

РАЙОННА СЛУЖБА “ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” ГР. БЕРКОВИЦА

Празнуването на Коледа и Нова година освен с обилните трапези се свързват и с използването на открити огнеизточници, които повишават потенциалната опасност за възникване на запалвания и други нещастни случаи.

При украсяването на елхите често се използват електрически лампички, свещи, бенгалски огън. Неправилната им експлоатация, съмнителният произход и оставянето им без наблюдение, могат да възпламенят коледното дръвче и да предизвикат пожар у дома.

Паленето на свещи в православните храмове също крие риск от запалване, особено когато проявяваме небрежност. Трябва да се знае, че остатъците от свещите се изхвърлят в специални негорими съдове.

При използването на пиротехнически средства в празничната нощ и хвърлянето им от терасите, съществува риск за попадане в долните апартаменти или тези на най-близките сгради. Неправилното насочване на сигнални ракети може да доведе до запалване на горими конструкции и материали в обсега на действието им. Не са редки и случаите, при които използването на бомбички, пиратки и други взривни вещества води до нещастни случай свързани с наранявания и тежки последици както на възрастни, така и на деца.

Освен опасността от празничните фойерверки, не трябва да забравяме и останалите правила при използването на отоплителните уреди. Всяка неизправност е необходимо да бъде отстранена на момента. Оставянето без наблюдение на отоплителни уреди, често води до възникване на пожари. Оставянето без контрол на малки деца или възрастни хора сами у дома, може да доведе до трагични последствия.

В тази връзка от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” –гр. Берковица, апелира гражданите да спазват мерките за пожарна безопасност по време на празниците.

   Инспектор ДПК: инж. Михайлов

 

 

 

 

 

Вашият коментар